Olga Lebedeva: aitab paanika külvamisest! (2)

Olga Lebedeva
, venekeelse Postimehe reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OLGA LEBEDEVA.
Foto TAIRO LUTTER/POSTIMEES
OLGA LEBEDEVA. Foto TAIRO LUTTER/POSTIMEES Foto: Tairo Lutter / Postimees

Viimasel ajal võib sotsiaalmeedias täheldada ohtlikku tendentsi: kasutajad levitavad oma postitustega kontrollimata infot, mis põhineb kuulujuttudel või lausa väljamõeldistel ning külvab ühiskonnas hirmu ja teisi negatiivseid emotsioone. Need postitused puudutavad teemasid, mis paljudele muret teevad, nagu näiteks migrandid.

Mõni päev tagasi kirjutas üks Tallinna naine Facebooki midagi sellist, mida paljud sedavõrd tõsiselt võtsid, et ilmselt sirutas mõnigi käe kohe valokordiini järele. Naine kirjutas nimelt, et Sitsi tänavale Tallinnas on kahte korterisse majutatud põgenikud, kes ei tööta, tarvitavad alkoholi ja narkootikume ning ahistavad kohalikke naisi. Peale selle olla migrandid vägistanud ühe teismelise tüdruku. «Mehed, kaitske oma naisi ja lapsi!» kirjutas autor. Millistele meestele see üleskutse mõeldud oli, jäi postitusest ebaselgeks, kuid sama hästi oleks võinud saata palavaid tervitusi «Odini sõdalastele».

Loomulikult kutsus see postitus esile paljude kasutajate pahemeele ning alguse sai vihane diskussioon vaimus «tõmmaku siit minema» ja «kuhu vaatab politsei». Sajad inimesed jagasid seda postitust, kuid mitte keegi ei võtnud vaevaks teavitada õiguskaitseorganeid võimalikust vägistamisest. Häiriva sisuga postitus pälvis tähepelanu ka meedias, mille esindajad üritasid olukorda selgust tuua. Politsei kinnitas ajakirjanikele, et sotsiaalmeedias levinud info on nende poolt kontrollitud ning õnneks ei vasta see tõele, st mingit vägistamist pole aset leidnud. Hiljem kustutas autor postituse oma Facebooki lehelt ja tunnistas, et oli levitanud infot, mille tõele vastavuses polnud kindel.

Nende inimeste motiivid, kes levitavad sotsiaalvõrgustikes valeinfot, võivad olla erinevad. Sageli tehakse seda kättemaksuks või kellegi laimamiseks. Kuid praegusel juhul võisid motiivid olla õilsamad: selle naise kõrgu jõudsid hirmsad kuuldused ning ta otsustas kaaskodanikke kaitsta ja hoiatada, mõtlemata sellele, et tema kirjutatu võib tuua rohkem kahju kui kasu, juhul kui see ei peaks tõele vastama.

Kui inimese kõrvu on jõudnud mingisugused kuulujutud, võib ta soovida teisi hoiatada, mõtlemata sellele, et tema tegevus võib rohkem teha kahju kui tuua kasu.

Tahaksin kutsuda aktiivsemaid sotsiaalmeedia kasutajaid üles mitte kaotama mõistust ja teatama võimalikust kuriteost esmajoones politseisse. Ärgem külvakem ka tarbetut paanikat, sest probleeme ja põhjust muretseda on meie ümber niigi palju. Soovitaksin olla ettevaatlik nii postituse kirjutajatel kui ka jagajatel. Enne kui jagate, mõelge veel kord järele, kas seda on ikka tarvis teha. Kui tekib kahtlusi info tõele vastavuses või postituse tegija motiivides, siis hoiduge parem üleliigsetest hiireklikkidest. Avaldage selle asemel kas või mõne armsa kiisu pilt.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles