Päev enne vallandamist: loe, mida kirjutas Tammemägi Savisaarest ja enda reklaamimisest (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Tammemägi.
Karin Tammemägi. Foto: Sander Ilvest

Täna vabastas Tallinna linnavalitsus ametist Põhja-Tallinna linnaosavanema Karin Tammemäe. Eile saatis Tammemägi aga Postimehele veel arvamusloo, kus kaitses kriminaaluurimise tõttu ametist kõrvaldatud linnapead Edgar Savisaart. Avaldame selle muutmata kujul.

Ka poliitikud peavad saama oma tööd teha selle eest karistusi saamata

Eile (esmaspäeval - toim.) avaldati Postimehes teade, et vastavalt Tallinna Ringkonnakohtu otsusele peab Edgar Savisaar tagastama Tallinna linnale 113 000 eurot valimiseelse reklaami raha.

Leian, et otsuse edasikaebamine on ainuvõimalik lahendus, et saada selgust mitmes põhimõttelises küsimuses. Minu jaoks on jätkuvalt mõistetamatu, kuidas on võimalik, et ettekirjutuse tegemine ja sunniraha määramine on antud sellise komisjoni (erakondade rahastamise järelvalve komisjon) kätte, kelle liikmed ei ole sõltumatud, vaid üle poolte, sh komisjoni esimees, kuuluvad parlamendi erakondadesse. Selline komisjon ei vasta mingilgi määral sõltumatuse nõudele. Loodan, et Riigikohus lahendab selle küsimuse.

Kahetsusväärseks tuleb pidada aga seda, et valimiste aastal tuleb linnajuhtidel oma töömeetodeid oluliselt muuta, et mitte saada süüdistust linnaraha ebaseaduslikus kasutamises. Aastast aastasse kasutatakse linna ürituste reklaamimiseks erinevaid teavitusi. Kui pole valimisi, ei huvita linnarahva informeerimine paraku kedagi. Kui aga tegu on valimiste aastaga, siis järsku teavitusi enam teha ei tohi. Miks ei nimetata avalike vahendite kasutamiseks seda, kui linnakodanikke teavitatakse samamoodi näiteks aasta enne või pärast valimisi? Kas sellisel juhul ei olegi tegemist poliitiku enesereklaamimisega? 

Nii näiteks olen teavitustahvliga linnakodanikke kepikõnni treeningutele kutsunud õige mitmel aastal, kuid mingil põhjusel ainult 2013. aastal leiti, et selline tegevus on ebaseaduslik. Kui linnajuhid peavad hakkama oma töömeetodeid valimiste tõttu muutma, on see ju takistuseks nende igapäevase töö tegemisel.

Veel kurvemaks muudab mind aga see, et seadus, mille alusel «sõltumatu» komisjon oma otsuseid langetab on ebaselge, lausa puudulik. Loodan, et Riigikohus ka selle küsimuse lahendab.

Öeldakse - mis ei tapa teeb tugevaks. Olen ka varem sarnases olukorras olnud kui 2011 aastal korraldas Põhja-Tallinna valitsus kogupere ürituse «Rahva tervislik päev».  Ka tookord süüdistati mind selles, et olen linnaosale eraldatud rahalisi vahendeid kasutanud enda isikliku valimiskampaania rahastamiseks. Menetlus lõpetati, sest ürituse reklaamimisele suunatud kulutuste tegemine linnaosavalitsuse eelarvest oli põhjendatud.

Seepärast loodangi, et õiglus ükskord võidab ja Tallinna linnapea Edgar Savisaargi saab kohtus õiguse, mida ta igati väärib, sest ta on teinud lihtsalt oma tööd.

Karin Tammemägi

Põhja-Tallinna vanem

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles