Postimees 1934. aastal: mustamütsimeeste koosolek

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Larka
Andres Larka Foto: By EstArmyHighCommnd1920.jpg: unknown [Public domain], via Wikimedia Commons

Vabadussõjalaste erakonna riigivanema kandidaat Larka käis kolmapäeva õhtul Kärus koosolekut pidamas. Kaasas oli tal, nagu harilikult, linnast 20 mustamütsi meest, kes juba varem jagunesid saali peale ära korrahoidmise ja kiiduavalduste korraldamise mõttes. 

Kui kindral Larka sisse tuli, mustamütsimehed tõusid püsti. Kuid kohalik rahvas jäi istuma. Koosolekul kellelegi sõna ei antud. Sellest hoolimata üks koosolijaid sai rahvale teatada, et lehtedes on ilmunud üks erakorraliselt tähtis teadaanne, mis tarvis ette lugeda. Selle ettelugemiseks aga sõna ei antud, kuigi rahvas seda tormiliselt nõudis. Tekkis suur lärm, nii et politsei pidi vahele segama. Politsei keelas ära nõutud teate ettelugemise. Kohalik rahvas tahtis selle järele koha peal Larka koosoleku järele avada uut koosolekut, kuid politsei ametnik, kes kohapeal tuntud vabadussõjalaste erakonna poolehoidjana, keelas selle ära. Politsei talitusviis on vastuolus maksvate seadustega, kuna Käru ei ole kaitseseisukorra piirides.

Hoolimata sellest, et koosolek lõpetati ja uut koosolekut ei alustatud, rahvas jäi koosolekusaali edasi pikemaks ajaks. Värskelt kohalejõudnud Tallinna lehtedest loeti rahvale ette tegelikkude vabadussõjalaste üksmeelne protest kindral Laidoneri mustamise vastu, millele kirjutanud alla kõik vabadussõja tähtsamad juhid ja milles hinnatakse kindral Laidoneri mustamist võrdseks riigi äraandmisega. 16.02.1934

Meile tähendaks tunnel Tallinna ja Helsingi vahel palju uusi töökohti ja (äri)võimalusi. Arhitektide liidu esimees Indrek Allmann, PM 15.02

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles