Reeturlik tort

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tort paljastas uudise
Tort paljastas uudise Foto: Erin Ryan

Neljapäeval juhtus Washingtonis kogemata nii, et uudise gravitatsioonilainete tuvastamisest tegi maailmale füüsikute asemel teatavaks hoopiski tort.

16 minutit enne seda, kui oleks pidanud toimuma suur ametlik esitlus, postitas Marylandi ülikooli teadlane Erin Ryan internetti pildi tordist, millel kujutis kahe musta augu põrkumisest ja teade «Esimese gravitatsioonilainete kindla tuvastamise auks!».

Üllatusena see teade ei tulnud, küll aga ajas segadusse ajakirjanikud – oluline on ju olla esimene tähtsa uudise avaldaja! Sedasorti uudiste puhul on aga sageli nii, et ajakirjanikele jagatakse infot juba enne ametlikku esitlust, nõnda on asjatundlikud lood õigel hetkel juba avaldamisvalmis. Lepitakse aga kokku embargos, et lugejate ette jõuab see kõik alles lubatud kellaajal. Kui keegi kokkulepet murrab, on teised väljaanded valiku ees – kas hoida end tagasi või tormata klikke püüdma.

Niisiis jõudsid ka tordipildi Twitterisse ilmumise järel mõned uudised enne lubatud tähtaega lugejateni. Sedapuhku oli tegu õige pisikese ajavahega, mõnikord lekivad uudised aga ka mitu tundi varem – paar nädalat tagasi, kui räägiti uue võimaliku üheksanda planeedi avastamisest Päikesesüsteemi äärealadel, jõudis uudis avalikkuse ette näiteks kolm tundi lubatust varem – ajavööndid aeti sassi.

Märkimisväärne on seiga juures see, et tegu pole esimese korraga, mil Ryan koogipildi vahendusel mõne olulise uudise plaanitust pisut varem välja lobiseb. 2013. aastal postitas ta samamoodi liiga vara Twitterisse pildi tordist, millega tähistati propüleeni leidmist ühel Saturni kuudest. «Rõõmustasin – oo, kohvipausil pakutakse kooki! Ja nii ma siis säutsusin sellest – nii kutsume teiste laborite inimesi endale külla sööma,» meenutas Ryan Washington Postile. Koogil oli aga pilt teadustöö tulemustest, mis pidid alles kaks tundi hiljem avalikuks saama.

Toona polnud uudis aga sugugi nii kuum kui sel nädalal, mistap tõi koogipilt avastusele hoopis enam tähelepanu, kui see sündmuste tavapärase kulgemise korral pälvinud oleks. «Mulle öeldi, et ma võiks nädalakeseks või nii säutsumisest pisut tagasi tõmmata,» rääkis ta. Probleeme tal sellest ei tekkinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles