Mart Raudsaar: et saada riigireformi 1. juuliks (3)

Mart Raudsaar
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Raudsaar
Mart Raudsaar Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Võro Seltsil on tekkinud kaval plaan, mis on nii nutikas, et sel kujul võibolla haldusreformi eestvedajatele valitsuses ei meeldigi. Võro Selts on teinud ettepaneku, et üheks võiks liituda kõik Vana Võromaa territooriumile jäävad 25 omavalitsust ning Vana Võromaa kunagised kaheksa kihelkonda moodustaksid uue omavalitsuse osavallad, kirjutab võrokeste plaanist kolumnist Mart Raudsaar.

Tulemuseks oleks rahvaarvult Narva linnaga võrreldav omavalitsus, mis, arvestades Narva negatiivset demograafilist trendi, kujuneks umbes 60 000 elanikuga praeguse seisuga Eesti kolmandaks omavalitsuseks Tallinna ja Tartu järel.

Iseenesest on mõttel ju jumet, sündiv suuromavalitsus täidaks kuhjaga ka reforminormatiivi, mille järgi peab liitumise järel kujunevates omavalitsustes olema vähemalt 5000 elanikku. Normatiiv on mõistetav, kuna Eesti 213 omavalitsusest elab nii palju inimesi vaid 40 omavalitsuses ja suurem elanike hulk peaks suurendama ka omavalitsuse võimekust, ehkki statistikaameti analüüs («Statistiline kirjaoskus ehk kas suurem on parem», 2015) tõestab, et omavalitsuste suurusest ei pruugi automaatselt johtuda parem võimekus, mis on pigem mütoloogiline usk.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles