Aeg hambaid näidata

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Andrus Peegel

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) pettumus, et kooseluseaduse ümber toimuv farss sai ootamatult nende süüks sokutatud, on andnud erakonna juhtkujudele vunki juurde. Kaotada pole enam ammu midagi ja nüüd tuleb hakata oma nägu taastama.

«KS-ga on hetkel paraku p-s, viimaste päevade läbirääkimised ei ole mingit paranemist toonud,» võttis eile üks võimuliidu poliitik SMSi teel kokku sellenädalased läbirääkimised kolme erakonna vahel, et leida kooseluseaduse rakendusaktidega lahendus, mis jätaks kõik ellu. Neljapäevane kukepoks valitsuse pressikonverentsil IRLi endise esimehe, justiitsminister Urmas Reinsalu (40) ning sotside praeguse juhi, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski vahel oli ajendatud küll viimase veetava alkoholiseaduse juriidilisest kipakusest, kuid põhjuseid tuleb otsida hoopis kaugemalt ja mujalt.

Reinsalu, keda IRLi juhina hinnati kui Isamaa ja Res Publica leeride tasakaaluka ühendajana, prahvatas. Avalikkus oli ühe hetkega täis kahe erakonna tippmehe pilke ja pilkeid, irooniat ja üleviskamist. Telepildist ei olnud ülearu keeruline leida kaadrit, kus Reinsalu näitab sõna otseses mõttes hambaid. Moodsalt habetunud, sirge soenguga kunagisest tuhmivõitu poliitikust sai kaamerate ees tiiger.

Utoopiliste poliittehnoloogiliste ideede poolest tuntud Reinsalu oli üks kolmest, kes jõudis koos sotsist Andres Anvelti ja reformierakondlase Valdo Randperega läinud nädala esmaspäeval kooseluseaduse rakendusaktidega esimese kompromissini. Nagu kolmik nüüd kibedalt meenutab: kõik oli juba olemas, kuid omavahel jäädi kaheks minutiks liiga kauaks koos tuppa istuma. Just nende minutite jooksul astus ruumi Ossinovski, kes kokkuleppe põhja lasi.

Järgmise kompromissideeni – põhiseadusesse tuleb raiuda abielu ainult mehe-naise liiduna – jõudis ühel üsna unetul ööl väidetavalt just Reinsalu ning IRLi esimees Margus Tsahkna nägi selles igavikulises mõttes pääseteed. Ka see plaan jäi aga katki. Sestsaadik süüdistavad IRLi inimesed sotse sõnapidamatuses, sellest ka Reinsalu tulised väljaütlemised.

Õigupoolest läheb IRLi pettumus partneris tagasi läinud aasta suvesse, mil sotsid meisterdasid liitu Edgar Savisaarega. Õigemini on võimujagajate hinges kibedus läinud aasta kevadest, mil usaldamatusest kõigi ja kõige suhtes sai koalitsioonileppe olulisim peatükk.

Valitsuse loomise hetkest on kõigil kiusatus ajada jonni ka kõige väiksemates küsimustes. Ebakindlus, IRLi parteisisene peataolek, arusaamine, et see võimuliit ei pea tõenäoliselt vastu isegi mitte presidendivalimisteni, kasvab ja süveneb päevadega.

Uue nädala esimesed päevad näitavad, millal ja kuidas need aktid riigikogu päevakorda jõuavad.

On üsna selge, et 51 poolthäält riigikogus selle seaduse korrektseks vormistamiseks kokku ei tule ja mõeldakse, kuidas võtta eelnõust välja viis-kuus paragrahvi, et minna siis kergema versiooni peale ehk rakendusaktid (hetkeseisuga kokkuloetud) 44–45 poolthäälega vastu võtta. See eeldab aga, et Reformierakond suudab veenda poolt IRLi fraktsiooni ning ka osa Keskerakonnast, et nad lahkuksid hääletamise ajaks saalist. See on praegu kõige reaalsem kokkuleppekoht.

Järjest valjemalt ja julgemalt on kuulda ka kriitikat peaminister Taavi Rõivase suunas, kes on näidanud, et ta ei tule oma meeskonna juhtimisega toime. Justkui nautides hooletult kahe teise võimupartei omavahelist turritamist ja suutmata olukorda ohjata, jääb valitsuse mõranemise vastutus just tema kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles