Kuidas saada üle mannetusest? (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Nii ebameeldiv kui see ka pole, peame endale tunnistama, et muu maailma silmis on Euroopa Liidust saanud mannetuse sünonüüm. Ajaloolased Jaak Valge ja Kaja Kumer-Haukanõmm näevad lahendust otsedemokraatias, mis töötab kõige paremini väikeses, paindlikus, kõrge sotsiaalse kapitali ja poliitilise kultuuriga ühiskonnas. Ühtlasi loob otsedemokraatia sellist ühiskonda.

Viimased kümmekond aastat raskete poliitiliste, sotsiaalsete ja majanduslike probleemidega maadelnud Euroopa Liit või vähemalt suurem osa liikmesriike on neile paraku alla jäänud või jäämas. Osa neist probleemidest on olnud tegevuse puudumise või defektse poliitika, osa pikemate protsesside tagajärg, aga igatahes on nende mõju olnud nii sügav, et euroliidu maine on järsult langenud suuremas osas liikmesriikides. Nii ebameeldiv kui see ka pole, peame endale tunnistama, et muu maailma silmis – nii USAs, Aasias kui ka Venemaal – on Euroopa Liidust saanud mannetuse sünonüüm.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles