«Olukorrast riigis»: maanteede puhastamisel jääme Lätile alla

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakri tänav Tallinna südalinnas.
Maakri tänav Tallinna südalinnas. Foto: Liis Treimann

Raadio 2 saate «Olukorrast riigis» saatejuht Anvar Samost tõdes, et Eesti maanteedel tehtavad puhastustööd on ilmselgelt ebapiisavad.


«Kui sõita näiteks Tallinnast Riia poole talvel, siis ükskõik milline ilm ka ei oleks, ikka on nii, et Eesti poolel pead olema õnnelik, kui elusana Läti piiri äärde jõuad. Alates Läti piirist on maantee puhastatud,» lausus Samost.

Ta lisas, et Lätis võib olla kõrvalteede olukord oluliselt hullem kui Eestis, sest sealsetel kohalikel omavalitsustel pole sama palju raha kui Eestis. «Aga mis puudutab sedasama Via Baltica osa, siis ka möödunud neljapäeval ei olnud Eesti poolel näha ühtegi lumesahka. Ka polnud seal praktiliselt ühtegi puhastatud teelõiku. Küll aga oli pärast Läti piirini jõudmist iga kümne kilomeetri tagant mõni sahk, mis teed puhtaks lükkas.
Samasugune oli ka aasta tagasi suurte lumesadude ajal,» nentis ajakirjanik.

Samost oletas, et ilmselt on sõlmitud sellised teedehoolduse lepingud, mis annavad teede hooldajatele võimaluse käituda miinimumprogrammi järgi. Koristatakse siis, kui vastavalt lepingule on selleks tagumine aeg, aga mitte siis kui seda ilmaolude tõttu tegema peaks. Samas tõstis ta esile Tallinna linna, kus tänavapuhastus on viimaste aastatega tublisti arenenud.

«Siinkohal ma teeksin nüüd komplimendi Tallinna linnavalitsusele. Võrreldes olukorraga kümme või viis aastat tagasi on asjad oluliselt paranenud. Suurte lumesadude ajal suudetakse Tallinna põhilised magistraalid, kus toimub ühistranspordiliiklus ja liigub palju autosid, hoida suhteliselt viisakas korras, nii et seal saab liigelda. Tõsi küll, tihti muutuvad need neljarealised tänavad üherealisteks, sest lund lihtsalt ei veeta välja. Samas on väiksemad tänavad päris jubedas olukorras. Kõnniteede olukord on muidugi palju hullem,» rääkis Samost.

Kalle Muuli sõnul on Tallinna probleem selles, et lund ei veeta tänavatelt ära. «Jutt ei ole Lasnamäest või Õismäest, vaid südalinnast. Seal on väikesed tänavad ja kui lund ära ei veeta, ei olegi võimalik neid tänavaid puhtana hoida;» nentis ta.

Samosti sõnul võiks linnavalitsus mõnes piirkonnas tsentraliseeritult kõnniteid puhastada, ja teha seda kinnisvaraomanike poolt makstud maamaksu eest, nii et jalakäijad saaksid juba varahommikul puhtal kõnniteel liikuda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles