Postimees 1935. aastal: 70 koolilast mereröövlite küüsis

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aurik Kassari, mille venelased 1939. aastal põhja lasid.
Aurik Kassari, mille venelased 1939. aastal põhja lasid. Foto: Meremuuseum

Hongkongist, 2. veebruaril (Reuter). 70 Briti ja Ameerika koolilapsel tuli üle elada õudseid silmapilke aurik «Tungchow» pardal, millega nad sõitsid tagasi Tschefusse kooli, olles pühade vaheaja mööda saatnud Shanghais. Teel tungisid Hiina mereröövlid aurikule kallale.

Laev rööviti paljaks. Kaitsjatest sai üks venelane surma, Briti insener haavata. Selle järel põgenesid röövlid jättes laeva saatuse hooleks. Kallaletung järgnes 29. jaanuari varahommikul, varsti pärast auriku väljumist Shanghaist. Mereröövlite valitsus laeval kestis tervelt kolm päeva, mille jooksul «Tungchow» oli jõudnud juba Hongkongi lähedusse. Nähtavasti tahtsid piraadid viia laeva kuulsasse röövlite asupaika Biafe lahte.

Laeva kaitsjad – venelased tegid alul katset vastu panna, võideti aga varsti kallaletungijate ülekaalu poolt. Mereröövlid ei puudutanud lapsi. Küll aga tekkis noortes jubeduse tunne, kui Briti lennukite emalaeva pardalt õhku tõusnud lennuk ilmus «Tungchow» kohale. Kartes Inglise sõjalaevade kohalejõudmist, põgenesid röövlid, võttes kaasa kaks pantvangi, kes aga hiljem vabastati. «Tungchow» leiti Briti miiniristlejate poolt abitult triivimas ja toodi sadamasse.

Sõnum koolilaste päästmisest tekitas Kauge-Ida eurooplaste seas suurt kergendusetunnet. Koolilapsed olid enamikus pärit Lõuna- ja Kesk-Hiinast ja 6-16 aastat vanad. Nende vanemad töötavad misjonäridena, kaupmeestena ja ametnikkudena Hiina mitmesugustes osades. Arvatavasti taheti ka lapsi võtta pantvangiks selleks, et neid hiljem välja anda kaupade vastu.

«Tungchow» saatus tekitas kahtlust juba siis, kui laev enam ei vastanud raadiosignaalidele, kuigi ilmastikuolud olid soodsad. Kohe tekkis arvamine, et tegemist on mereröövlitega. Sõjalaevastiku juhataja korraldusel saadeti kadunud aurikut otsima terve rida sõjalaevu.

«Tungchow» kuulub Hiina laevandusseltsile.

2.02.1935

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles