Juhtkiri: tüli võimu pärast homopaaride varjus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Tuleb välja, et valitsus võidaksegi lõhki ajada, ja seda vormiliselt kooseluseaduse rakendusaktide tõttu. Sellest vägikaikaveost lihtsalt ei paista praegu sotside head tahet ega ka ülejäänud kahe poolt seda, et oleks olemas elementaarnegi usaldus.

Kui eesmärk on tagada samasoolistele paaridele sisuliselt võrdsed õigused, nagu seni on räägitud, siis ei peaks olema abielu mõiste  mehe ja naise vahelise ühendusena kindlustamine vastuvõetamatu. Vastupidi, sotside poolt vaadatuna võiks see olla pragmaatiline samm, et homoseksuaalsete paaride igapäevamured saaksid lahendatud, IRL omalt poolt võiks ühe osa oma valijate silmis puhta poliitilise särgiesisega edasi minna ning valitsuskoalitsioon saaks jätkata, kulutamata Eesti jaoks väärtuslikku aega vaidlusele juba üle-eelmisel aastal vastu võetud kooseluseaduse üle.

Kui tahet valitsuskoalitsiooni hoida pole, siis muidugi võib teha ka ettepanekuid, mis valitsuspartneri kompromissettepaneku pea peale keeravad. Ka IRLi nõudmine saada põhiseaduse muutmise algatusele rohkem allkirju, kui eelmisel päeval kokku lepiti, võis olla üllatav, ent sisuliselt on tegu siiski vaid kokkuleppetagatise väärtuse suurendamisega, mitte põhimõttelise muutusega. Tõsi, Margus Tsahkna erakonna esimehena pole suutnud näidata, et pakub läbirääkimistel välja oma erakonnaga ausalt läbi arutatud ettepanekud.

Paistab, et kõigi kolme osalise taktikaline eesmärk on näidata ülejäänud kaht ullikestena. Reformierakond on oma prominentsete parlamendiliikmete isikuis toetanud kooseluseadust ja mõistagi selle rakendusaktide vastuvõtmist. Taktikaliselt püütakse aga luua muljet, et peaminister Taavi Rõivas on justkui erapooletu kõrgem kohtunik, omavahel purelevate «lollikeste ja usuhullude» lahutaja ning mõistlikule teele juhataja. Miks see pole siis aga siiani õnnestunud Taavi Rõivasel, kelle meelest «rusikaga lauale põrutamise» nõudjad ei mõista, milline on 21. sajandi poliitika? Miks ei tööta selles asjas diplomaadi talent, mida reformierakondlased väidavad Taavi Rõivasel olevat?

Kui siht on valitsus laiali saata, oleks ausam tunnistada, et koostöö kohe kuidagi ei suju, selmet pugeda ühe väga väikese vähemuse, homoseksuaalsete inimeste õiguste taha.

IRLi positsioon on kaitsta abielu mõistet selle hägustamise eest. See soov on arusaadav hoolimata sellest, et üheski terviklikus inimpopulatsioonis pole siiani kunagi juhtunud, et homoseksuaalsete ja ka biseksuaalsete inimeste osakaal oleks kasvanud, vaatamata mistahes «homopropagandale». Kui inimliik seni teadmata põhjustel ei muutu, siis on ka edaspidi nii, et umbes 99 last sajast on heteroseksuaalsete vanemate lapsed. Kas on vaja enamusele peale suruda, et neil pole ema ja isa, vaid vanem A ja B?

Sotsid ütlevad, et neist erinevalt arvajad on ebaeuroopalikud ja just nende pärast jääb Eesti Lääne- ja Ida-Euroopa väärtusilmas ida poole. Võib-olla, aga parem oleks suure ilmavaatelise konflikti etendamise asemel teha siiski nii, et saaksime viimaks kännu tagant liikuma.

Kui eesmärk on praegune valitsus laiali saata, siis olekski ausam tunnistada, et koostöö kohe kuidagi ei suju, selmet pugeda ühe väga väikese vähemuse, homoseksuaalsete inimeste õiguste taha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles