Kanepiaktivistid «Päevaintervjuus»: Meid on sellistena loodud, et kanep meid mõjutaks

Marian Võsumets
, produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna tutvustasid Postimehe stuudios Eesti esimest kanepiteemalist teatmeraamatut «Kodaniku kanepilugemik» kirjastajad, tõlkija Mart Kalvet ja järelsõna autor Madis Masing.

«Mõte panna see eesti keelde tuli veidi rohkem kui aasta tagasi,» sõnas raamatu tõlkija Mart Kalvet. «Kuigi pean tunnistama, et kui ma ise seda viis aastat tagasi lugesin, tekkis kohe mõte, et eesti keelde on midagi sarnast vaja.»

«Seal ei räägita nii palju kanepist ja selle taime omadustest, kuivõrd organismi endokannabinoidsüsteemist ehk sellest, mida kanep ja muud ained kehas mõjutavad ning milline on selle süsteemi roll nüüdismeditsiinis,» jätkas Kalvet. Raamatu järelsõna autor Madis Masing lisas, et inimese enda endokannabinoidsüsteem mängib olulist rolli iga inimese arengus juba enne tema sündi, reguleerides paljusid kehasiseseid protsesse,  samuti ainevahetust.

«Looja on loonud meid sellistena, et meil on endokannabinoidsüsteem olemas ja loonud ka taime, mis mõjutab selle retseptoreid ehk forsseerib ja kompenseerib seda süsteemi,» jätkas Masing, «meid on sellistena loodud, et kanep meid mõjutaks – ja mitmes mõttes positiivselt.»

Kalvet täpsustas siiski, et ained, mida keha endokannabinoidsüsteem ise pärast trenni  või saunaskäimist toodab ja mis rammestust tekitavad, ei ole needsamad, mida kanepitaim kui kehaväline aine põhjustab, kuigi retseptorid on samad.

Raamatu kirjastajad tunnistasid, et asja ilmunud «Kodaniku kanepilugemik» räägib võrdselt nii ravikanepist kui pilvetõmbamisest. «Ütleme, et fifty-fifty,» tõdesid mehed.

Vaata videost, mida rääkisid kanepiaktivistid narkoteemalisest propagandast!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles