Märt Kivine: Maailmapank julgustab usku e-riiki

, Maailmapanga vanemekspert
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Kivine
Märt Kivine Foto: Postimees.ee

Maailmapanga vanemekspert Märt Kivine kirjutab peagi avaldatavast Maailmapanga arenguraportist ja Eesti e-riigi kogemuse mõjust selle väljatöötamisele.

Praegu on maailmas peaaegu sama palju mobiilside kliendilepinguid kui inimesi. Digitaalne tehnoloogia on levinud kiiremini kui ükski teine tehnoloogia inimkonna ajaloos, isegi kiiremini kui elekter. Võiks ju arvata, et kiire leviku tulemusena kasvavad tempokalt ka heaolu ja majandus, eriti kui võrrelda seda varasemate tehnoloogiliste revolutsioonidega.

Paraku pole see nii lihtne, ütleb Maailmapank oma sel neljapäeval avalikustatavas arenguraportis (World Development Report 2016: Digital Dividends). Raport, mille nõukoja kaasjuhid on Eesti president Toomas Hendrik Ilves ja Maailmapanga peaökonomist Kaushik Basu, tõdeb, et tehnoloogia levik pole iseenesestmõistetavalt kaasa toonud majanduskasvu, rohkem töökohti ega ka tingimata paremaid avalikke teenuseid. Üks põhjus on kindlasti digitaalsete teenuste ebaühtlane levik maailmas, st ilma internetiühenduseta pole digiteenuseid võimalik pakkuda. Mobiilse interneti kasutajatest on suurem hulk endiselt arenenud riikides, kuid internetti pääseb endiselt alla kolmandiku maailma elanikest, lairiba saab nautida vaid natuke üle miljardi inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles