Mart Raudsaar: koos oleme võitmatud

Mart Raudsaar
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Raudsaar
Mart Raudsaar Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kolumnist Mart Raudsaar kirjutab, et Eesti ühiskond vajab ühendavat visiooni ning inimesi, kes suudaksid vedada dialoogi selle leidmiseks ja sõnastamiseks.

Augustis 1971, täpselt kaks aastat pärast Woodstocki festivali, korraldas Stanfordi ülikooli psühholoogiaprofessor Philip Zimbardo vanglaeksperimendi, mis on läinud ajalukku sarnaselt laineid löönud muusikafestivaliga. Ta värbas kahekümne neljast kolledžiõppurist koosneva rühma, olles valinud psüühiliselt stabiilseid ja puhta karistusregistriga isikuid, ning jagas selle juhuvaliku alusel kahte lehte: vangivalvuriteks ja vangideks.

Kui Woodstock oli propageerinud vägivallatust ja vennastumist, siis Stanfordi vanglaeksperimendis võisid valvurid kasutada vangide kallal mitmesuguseid karistusmeetmeid. Ehkki eksperiment pidi kestma kaks nädalat, tuli see vangide tervise huvides katkestada. Mõned vangivalvurid olid selle üle väga pettunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles