Alo Raun: sõdigem viina, mitte poodidega

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alo Raun.
Alo Raun. Foto: Peeter Langovits.

Tervisekaitsjate järjekordse alkoholivastase kampaania najal on õhku paiskunud mitu ideed, kuidas Eestis paremini alkoholi vastu võidelda.


Kord kutsutakse sulgema alkoholi müüvaid väikepoode, siis tahetakse keelata alkoholireklaam. Pakutakse, et napsimüügi luba peaks olema tasuline, ning soovitakse piirata müüdava alkoholi kangust, kui tuua levinumaid näiteid.

Iseenesest on tore, et üritatakse aktiivselt viinakuradiga võidelda. Ta on Eestis teiste riikidega võrreldes liiga võimukas ning vajab ohjeldamist.

Kuid ei tasu unustada, et selles heitluses võivad kannatada saada ka muud osapooled. Näiteks kui raskendada alkoholi müüki väikekauplustes, võib mõni maapood uksed üldse kinni panna ning nii jäädakse ilma ka leivast ja piimast.

Samuti võivad liigsed piirangud panna lokkama salaviinaäri ning tekib oht, et kui piiratakse alkoholiäri, on varsti kord ka muude ettevõtmiste käes ning nii hiilime tasahilju tagasi käsumajanduse suunas.

Kui on soov võidelda alkoholi liigtarbimisega, siis kas poleks targem jätta alkohol väikepoodidesse alles, kuid raskendada hoopis purju joomist?

Kui näiteks seada piiriks, et poes ei tohi müüa alkoholi suuremas kui 0,5-liitrises pudelis, oleks alkohol endiselt kättesaadav, kuid kaasa ostetavad ja seega kõrist alla kallatavad kogused väiksemad. Nii võitleksime joomarlusega, kuid ei piiraks liigselt turgu ja vabadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles