Toomas Randlo: laevakaitsjate kolmandad jõulud Indias

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Randlo
Toomas Randlo Foto: Liis Treimann

Ligi 800 pikka päeva Indias veetnud 14 eesti laevakaitsjat võtavad järgmisel nädalal vastu juba kolmandad jõulud 7000 kilomeetri kaugusel oma peredest ja kodumaast.

2013. aasta oktoobris India piirivalve poolt kinni peetud laev Seaman Guard Ohio ja selle pardal viibinud laevakaitsjad, kelle hulgas olid lisaks eestlastele ka britid, ukrainlased ning indialased, on rohkem kui kahe aasta jooksul kogenud tagasilööke, ebaõnnestumisi ja lootuste purunemist. Keegi neist ei osanud ette näha, et sellest 11. oktoobri päevast, mil nad sunniti Tuticorini linnas asuvasse sadamasse suunduma, saab alguse neid vaimselt ja füüsiliselt hävitav protsess.

Mõelge sellele, mis on teie elus juhtunud viimase kahe aasta jooksul. Millised olid selle aja jooksul positiivsed ja negatiivsed hetked. Terve selle perioodi on laevakaitsjad veetnud Indias – kuus kuud vanglas ja ülejäänud aeg kohtusaalide ustest sisse-välja käies.

Kui vaadata suuremat pilti, siis viimase kahe aasta jooksul andis näiteks Andrus Ansip peaministritooli üle Taavi Rõivasele, pikalt välisministri koormat kandnud Urmas Paet suundus Brüsselisse, tema asemel ministriks saanud Keit Pentus-Rosimannus andis pool aastat hiljem teatepulga Marina Kaljurannale. Hetkel, mil laevakaitsjad Indias kinni võeti, valitses Ukrainat Viktor Janukovõtš ja keegi poleks osanud ette näha Maidani, Krimmi annekteerimist või sõda Ida-Ukrainas.

Laevakaitsjaid on algusest peale süüdistatud ebaseaduslikult India territoriaalvetesse sisenemises, litsentseerimata relvade omamises ja illegaalse kütuse hankimises. Indias kohut käivate meeste sõnul on advokaadid kõik need süüdistused aga ümber lükanud. Samuti on Madurai kõrgem kohus mehed juba korra õigeks mõistnud, kuid otsus kaevati edasi India ülemkohtusse, mis ei võtnud seda arutlusele, vaid saatis kaasuse hoopis magistraadikohtusse, kust see liikus omakorda sessioonikohtusse, mis peaks tegema otsuse hiljemalt jaanuari keskpaigaks.

Kogu kohtumajade vahel loksutamine ei tundu segane ilmselt ainult kõrvalseisjatele, vaid ka meestele endile, nende lähedastele ja võib-olla ka meie välisministeeriumile. Paratamatult tekib küsimus, milleks seda kõike vaja on.

Üheks teooriaks, miks Seaman Guard Ohio kinni peeti, on, et korrumpeerunud piirivalveametnikud lootsid laevakaitsjate tööandjalt Advanfortilt «kingitust» saada. Laevadelt sigarettide ja alkoholi «konfiskeerimine» ja kohalikele kaupmeestele müümine on ses piirkonnas tavaline. Advanfort piirivalvuritele meelehead ei pakkunud ja ametnikud pidid laevakaitsjatega midagi ette võtma ning nad saadeti vanglasse.

Nüüdseks on möödunud kaks aastat. Keegi ei tea, millal see saaga lõpuks läbi saab, kuid kindel on see, et laevakaitsjad peavad vähemalt mitu kuud veel oma lähedastest eemal olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles