Jaanus Harro: kanepipropaganda veereb kui lumepall

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Harro
Jaanus Harro Foto: Margus Ansu

Praegune debatt narkootikumide legaliseerimise üle meenutab Tartu Ülikooli professori psühhofarmakoloog Jaanus Harro sõnul 1990. aastate algust, kui Eesti ajakirjandus võttis rõõmsalt vastu ecstasy tuleku, kasutades muu hulgas väljendit e-ajastu. Harro sõnul loodeti ka näiteks kuuekümnendatel, et LSD ja kanep päästavad maailma, kuid seda ei juhtunud. Ka praegu on ühiskondlik atmosfäär tema hinnangul vastuvõtlik lubadustele, et ise ei peagi vaeva nägema, tuleb vaid võtta ravimit ja kõik ongi korras.

Teie 2006. aastal ilmunud raamat algab tõdemusega, et elame uimastite ajastul. Mina mäletan, et toona oli uimastite maailm Eestis suhteliselt väike.

Ma ei pidanud silmas Eestit, vaid kogu maailma. Kuid ka Eestis toimus järsk hüpe umbes 1998. aastast. Hakkasin toona Tartu Ülikoolis pidama loengusarja «Uimastid ja elu» ja ütlesin kuulajatele, et ma ei taha seda ennustust teha, kuid ei ole raske öelda, et kohe-kohe algab Eestis kiire uimastite tarvitamise suurenemine. Meil on ka üks uuring, kus samu inimesi on korduvalt üles otsitud, ja sealt on hästi näha, et 1998. aastal oli Eestis uimasteid proovinud laste arv väga väike. Järgmistel aastatel hakkas see kasvama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles