Tarmo Pikner: uus kiirreageerimisjõud võiks likvideerida Brüsselis džihadistide terrorismipesa

Tarmo Pikner
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Pikner
Tarmo Pikner Foto: Erakogu

On ikka kurioosne ja uskumatu lugu – Euroopa Liidu ja NATO peakorterite linna turul pannakse pomme kokku ja sealsetes korterites asuvad terroristide relvalaod. Ja Brüsseli linnavõimud ei häbene tunnistada, et nemad ei suuda Molenbeeki linnaosa kontrollida, kirjutab arvamusportaali kolumnist Tarmo Pikner.

Üle pika aja tuli positiivselt vaimustav uudis rahvusvaheliselt poliitmaastikult, kus ka Eestil käsi sees, õigemini sõdurisaabas sees. Nimelt, pandi alus seitsme NATO riigi poolt uue kiirreageerimisüksuse loomisele: ühendekspeditsioonivägi JEF, kuhu kuuluksid esialgu peale Eesti veel Suurbritannia, Taani, Holland, Norra, Läti ja Leedu.

Huvitav on märkida, et initsiatiiv tuli just EList lahkumist ettevalmistavalt Suurbritannialt. Leidub veel vastutustundlikke riike. Paistab, et kõik pole kadunud.

Viimaste aegade tähtsaima uudise kajastamine jäi kahjuks Savisaare Pyrrhose võidu lahkamise tuhinas tagaplaanile. Asjata. Olnuks põhjust hoopis teist pasunat puhuda.

Arvan, et Eesti kaitseväele sobiks heas mõttes Euroopa sandarmi roll kenasti. JEFi abiga jõuaksime ehk ka Euroopat tabanud pagulaskriisi tegelike lahendusteni.

Eestist võiks saada Euroopa sandarm

Kaldun arvama, et sarnane kiirreageerimisüksus oleks olnud ainuke käegakatsutav võimalus Euroopa praeguse massimigratsiooni peatamiseks-reguleerimiseks. See ei pea just nimelt olema järjekordne üleeuroopaline struktuur, vaid kokku pandud nende asjaomaste riikide poolt, kes on tõeliselt probleemide lahendamisest huvitatud. Ja Eesti peaks seda kindlasti olema. Kui Šveitsi kaardivägi võib valvata Rooma paavsti Vatikanis, siis miks ei võiks Eesti piirivalve (kui see meil oleks) valvata Itaalia merepiiri, sealsamas vajaduse korral kiirelt reageerides.

Igatahes parem hilja kui mitte keegi. Kiirreageerimisüksuses kaasalöömine on täiesti loogiline jätk meie edukatele välismissioonidele, kust on ammutatud väärtuslikke kogemusi. Just nimetatud partnerriikide sõduritega on meie paljukiidetud sõjamehed hulga sõduriputru koos ära söönud. Seda (sõja)trummi tuleb nüüd taguda usinalt.

Arvan, et Eesti kaitseväele sobiks heas mõttes Euroopa sandarmi roll kenasti. JEFi abiga jõuaksime ehk ka Euroopat tabanud pagulaskriisi tegelike lahendusteni.

Euroopa pealinna ussipesa

Hea uudise taustal peab kahjuks tõdema, et oleme migratsiooni-pagulas-terrorismi probleemipuntra harutamisel Euroopa Komisjoni presidendi Junckeri suust saanud vaid sooja õhu võngutamist stiilis «oleme ühtsed, meid ei hirmutata ja me ei karda».

No on ikka julge mees – endal Brüsselis selja taga džihadistide terrorismipesa Molenbeeki linnaosas. Vaat, millist madu on Euroopa pealinn Brüssel enda rinnal soojendanud! Ussipesa NATO peakorterist vaid kiviviske kaugusel (kust küll saaks kiviheitemasina? – Kuressaare linnuses on üks selline).

Eks on tunda terroristide tuntud käekirja; ega Bin Ladengi kusagil kaugel džunglis peidus polnud. Vabanduseks just nagu kõlbab – oma ninaalust hästi näe. Ei imesta – üks Pariisi terroristidest sai väljaõppe koguni Prantsuse politsei laskeklubis ja käis koos politseinikega lasketiirus harjutamas.

On ikka kurioosne ja uskumatu lugu: Euroopa Liidu ja NATO peakorterite linna turul pannakse pomme kokku ja sealsetes korterites asuvad terroristide relvalaod. Ja Brüsseli linnavõimud ei häbene tunnistada, et nemad ei suuda Molenbeeki linnaosa kontrollida! Kõik see toimub maailma kauneima arhitektuuriga raekoja platsist paarisaja meetri kaugusel. Kas kujutate ette, et Eesti riigivõim ei suudaks kontrollida Balti jaama turgu?

Kui loodavate kiirreageerimisjõudude abiga saaks terroristide ussipesa Brüsselis lõpuks likvideeritud, oleks järgmine etapp tõelise euroopaülese piirivalve tekitamine. Praegusel ELi piirivalve agentuuril Frontex pole Venemaaga ühiste õppuste korraldamise kõrval aega Euroopa lõunapiiriga tegeleda.

Euroopa piirivalve ülesehitamise kattevarjus saaksime ka meie oma endise piirivalve taastada, asudes värskelt valmiva Euroopa Liidu idapiiri kaitsele. Ja edasi jõuaksime juba Euroopa lõunapiiridele. Usun, et admiral Tarmo Kõuts teeks uue piirivalve struktuuri ära kuue kuuga. Jõudu tööle!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles