Andres Einmann: keelame ära

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Einmann
Andres Einmann Foto: Peeter Langovits / Postimees

Ministeerium soovitab keelata burkade kandmine koolides ja haiglates. Ossinovski keelaks alkoholireklaami. Sotsiaalministeerium ja justiitsministeerium keelavad vanglates suitsetamise. Ministeerium kaalub veelgi karmimaid alkoholimüügi piiranguid. Aeg natsi- ja kommunismisümboolika keelustamise aruteluks on jälle küps. Linn keelab öise viinamüügi Bermuda kolmnurgas. Suur-Karja tänava piirkonnas keelati öine liiklus. Tallinn piirab meelemürkide ja kiirlaenude välireklaami. Tallinn keelab vanalinnas velotaksod. Tallinn keelab tanklates ja pisipoodides alkoholimüügi. Tallinn kehtestas pühapäevase viinamüügikeelu. Linn keelas Merimetsa terviseradadel lapsevankriga liikumise.

Need pealkirjad on vaid osa viimastel kuudel Eesti ajakirjanduses ilmunud uudistest, mis räägivad seadusandjate plaanidest midagi keelata. Keeluideedest on teoks saanud vaid mõned, mõni on tagasi lükatud ja mõni alles arutelufaasis. Millegipärast on seadusandjatelt just viimase aasta jooksul hakanud ridamisi tulema ideid, mida ära keelata, et inimesi halva eest kaitsta.

Kui sisestada uudiste arhiivi otsingusüsteemi keelamisega seotud sõnu, siis veel mõne aasta tagusest ajast annab otsing palju vähem vasteid. Tekib mulje, et Eesti riik on lõpuks valmis ehitatud ja probleemid lahendatud, nii et poliitikutel on aega uusi keelde välja mõelda. Kindlasti on mõni keeld põhjendatud, kuid tundub, et viimasel ajal on poliitikute seas lahti läinud võistlus, kes suudab välja mõelda kõige parema keelu.

Sotsiaalministeeriumis valmis tänavu kava muuta vanglad täiesti suitsuvabaks. Plaanile reageeris õiguskantsler, kes leidis, et suitsetamine kuulub põhiseaduslike põhiõiguste hulka, mida ei tohi ebaproportsionaalselt piirata. Sotsiaalministeerium loobuski oma kavatsusest, kuid justiitsministeerium teatas, et algatab omakorda vangistusseaduse muudatused, millega suitsetamiskeeld siiski kehtestatakse.

Tervet mõistust tuleb soovida ka meie seadusandjatele. Igasugused keelud ja piirangud võivad sünnitada hoopis uusi pahesid.

Uuringute järgi suitsetab 85 protsenti vangidest, seega puudutaks keeld enamikku neist. Olen nõus, et suitsetamine on pahe ja vangla ei peagi olema meeldiv koht, kuid keelde ja piiranguid ei peaks iga hinna eest läbi suruma, eriti kui õiguskantsler on viidanud kava vastuolule põhiseadusega. Mida järgmiseks? Kas kehtestame vangidele igapäevase ihunuhtluse? Teatud valijarühmades tekitaks selline idee kindlasti vaimustust.

Üks endine justiitsminister kirjutas tänavu Postimehes ilmunud arvamusloos, et Eesti õigusruumi põhiline probleem on liigsed käsud ja keelud ning eksisteerib arusaam, nagu peaks iga eluseik olema üksipulgi reguleeritud. Ta leidis, et tegelikult peaks kõige alus ikka endiselt olema terve mõistus.

Tervet mõistust tuleb soovida ka meie seadusandjatele. Igasugused keelud ja piirangud võivad sünnitada hoopis uusi pahesid. Tasub meenutada, et üks Ameerika Ühendriikide organiseeritud kuritegevuse sümboleid Al Capone sai jalad alla USAs kehtestatud kuiva seaduse tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles