Juhtkiri: isad vajavad rohkem tähelepanu

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Tuhandetes Eesti peredes helisesid eile telefonid ja käidi külas, tähelepanu keskmes olid seejuures mehed – isad, vanaisad, vanavanaisad. Meil oli jälle isadepäev.


«Isa suudab, isa suudab kõik, mis on tarvis,» ütleb tuntud lastelaulusalm. Päriselus kuuleme paraku sagedamini sellest, mida isa ei suuda. Mis kõik on meie meeste ja isadega halvasti. Maksmata alimendid, hoolimatus pere suhtes, tööstress, alkoholism, rikutud tervis, lühike eluiga...

Miks on see nii? Võimalik, et küsimus on suuresti selles, et me lihtsalt väärtustame valesid asju. Mullu aasta isaks valitud kunstnik Heinz Valk kirjutas Postimehes mõningase kibedusenoodiga, et pereväärtustele leitakse meedias ruumi kaks korda aastas, emadepäeval ja isadepäeval.

Valdavalt kipub Valgu sõnutsi praegusaja Eestis peremehetsema egoism: «Enesekehtestamine töö, loomingu või lastekasvatamise abil tõugati väärtuste äärealadele. Sest kaasnevad ju selliste tüütustega kohustus- ja vastutustunne, hoolivus ja abivalmidus, mis aga ei haaku egoismi ja naudingu pühakirjaga, mille esimeseks postulaadiks on «vaba mees vabal maal, lähen, kuhu tahan».»

Isad kui ühed pereväärtuste kandjad peaks pälvima suuremat tähelepanu ei rohkem ega vähem kui 365 päeva aastas, mitte vaid üht formaalset telefonikõnet pimedal novembrikuu pühapäeval. Kusjuures see tähelepanu peaks olema mitte ainult üksikisiku, vaid kogu ühiskonna tasandil.

Meeste tööelu ja tervis on õnneks järjest sagedamini kõneaineks. Eestis populaarsust koguvad meeste tervise nädalad koos asjakohaste ürituste ja artiklitega on samm õiges suunas. Aga lisaks sellele peaksime senisest enam uurima ka isade sotsiaalset staatust ja rolle, lihtsamalt öeldes igapäevaseid rõõme ja muresid tänapäevases kiires elus.

Laste mõtetest seoses oma isaga jookseb traagelniidina läbi üks selge ühisosa: isaga koos oldud aega väärtustatakse. Eile tänavuseks aasta isaks kuulutatud Urmas Kruusegi rõhutas perele antud aja tähtsust.
Evelin Ilves soovitas eilsel isadepäeva pidulikul kontsertaktusel kõneledes Eesti meestel ja isadel lugeda tähelepanelikult laste antud nii-öelda ideaalse isa retsepti ja süveneda selle erakordsesse lihtsusse. Lapsed tahavad, et isa tuleks ja kallistaks – isegi siis, kui ta tuleb hilja.

«Meie kohus on pakkuda oma isadele tuge ja mõistmist, vajadusel andestustki,» ütles Evelin Ilves. Sellele, et seda paremini teha, aitab kaasa ka isadepäev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles