Joosep Värk: Daeshi* kiire võit

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India moslemimees hoiab plakatit Daeshi-vastase sõnumiga.
India moslemimees hoiab plakatit Daeshi-vastase sõnumiga. Foto: SCANPIX

Ööl pärast seda, kui Pariisi tänavatel olid aset leidnud Daeshi korraldatud terrorirünnakud, lubas sündmuskohti külastanud Prantsusmaa president Francois Hollande halastamatut võitlust terroriorganisatsiooni vastu.

Ta lubas, et terroristidel tuleb silmitsi seista Prantsusmaaga, mis on kindlameelne ja ühtehoidev ning mida ei saa hirmutada. Sisuliselt lubas ta diplomaatilises sõnastuses verist kättemaksu.

Rahva pahameelt aimanud Hollande’i sammu võib mõista, kuid tegelikkuses tähendas see terroristide punktivõitu. Miks? Sest kui nende soov oli rünnata Prantsusmaa senist rahvusvahelist poliitikat ning euroopalikke väärtusi, siis suutis Daesh esile kutsuda muutuse mõlemas.

Kuidas muidu selgitada ummisjalu Süürias asuva Raqqa linna pommitamist, mis on ilmselgelt kantud soovist rahustada Prantsusmaa rahvast ja mitte soovist lahendada Süüria konflikt, mis annab võimaluse Daeshil oma haaret laiendada ning samas on põhjuseks ka Euroopat tabanud põgenikevoolule. Paradoksaalsel kombel saavutas terroriorganisatsioon ka selle, et mitme Euroopa Liidu liikmesriigi juhid avaldasid kahetsust senise pagulaspoliitika üle.

Kui kõrvale jätta argument, et senise poliitika ümberhindamine räägib juba iseenesest terrori mõjukusest, suutsid pommimehed aktiviseerida ka islami ja pagulaste Euroopasse vastuvõtmise vastased, kes said kinnitust oma senistele hirmudele ning tegid avaldusi stiilis «ma ju rääkisin». Saamata muidugi ise aru, et sellega levitavad ka nemad terroristide hirmusõnumeid.

Jah, Pariisis sai surma 130 inimest liiga palju, kuid selline hukkunute arv ei räägi tegelikult suurest ohust Euroopas. See on võrreldav arv näiteks lennukatastroofiga, mis samuti inimeste usku lennunduse ohutusesse vähendab. Kuid see ei tähenda, et lendamine oleks ohtlik – vastupidi, tegemist on maailma kõige ohutuma transpordiviisiga. Sama kehtib ka Euroopa puhul, mis endiselt kuulub kõige ohutumate maailmajagude hulka.

Kuna reaktsioonid on näidanud, et suhtumine pagulaste vastuvõtmisse erinevates Euroopa riikides on muutunud, toimis Daeshi terror mitmekihiliselt. Ühtpidi hirmutati eurooplasi ning sellega suurendati siinsete elanike skeptitsismi sõjapõgenikesse, mis tähendab, et nad suutsid meid keerata nende inimeste vastu, kes ise Daeshi ja Süüria režiimi hirmus põgenevad. Ärme lase neil endale sedasi pähe istuda.

Ma ei ütle, et senisest suurem sõjapõgenike sissevoolu kontrollimine ja Daeshi vastu sõdimine Süüria pinnal oleks kindlasti valed sammud, kuid ma leian, et need sammud peaksime ette võtma selle pärast, et nii on õige, ning mitte selle pärast, et keegi on suutnud meile hirmu nahka ajada. Kui nende vajalikkuses veendutakse kohe pärast terrorirünnakuid, on terrori eesmärk täidetud igal juhul ning põhjust neid korraldada järgminegi kord.

* Rahvusvaheliselt kasutatav Daesh on autori hinnangul ISISele sobivam nimi, sest see ei legitimiseeri nende soovi esindada islamit ning esineda riigina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles