Postimees 1938. aastal: Inglismaa väljavaated pärast Müncheni rahu

Postimees
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe kirjasaatjalt Londonist. Kui tahetakse, et pinge Euroopas üldiselt rahuneks ja meie maailmajaos viimaks ometi valitseks rahu ja usaldus, siis peab kähku lõpetama selle teekonna, millist alustati Münchenis 29. septembril. Peaminister ei lasknud kasvada sammalt neljariigi-kokkuleppele – Chamberlaini-Hitleri deklaratsioonile. Haruldase kiirusega järgnevad nüüd sündmused üksteisele.

Inglise kaugeulatuslik poliitika tähendas Münchenis revolutsioonilist pööret. Rahvasteliidu poliitika ja vana «kollektiivne julgeolek» olid juba ammugi kokku varisemas nende hoopide läbi, milliseid diktatuuririigid oskasid anda konklaavile Genfis, kuid alles pärast Münchenit võib öelda, et kogu Genfi unistus purunes. Ilma, et isegi Rahvasteliitu oleks informeeritud, tükeldati riik, mis oli üks kõige õilsamaid Rahvasteliidu mõtte kandjaid ja võib-olla tähtsaim nurgakivi kollektiivse julgeoleku poliitikas. Väikeriik, kord eriti iseteadev ja valjuhääleline maailmanõupidamistel, kadus nagu udukuju, Prantsuse Ida-Euroopa liidud varisesid kokku nagu kaartidest majad ja Moskva vari Euroopa kohalt tõmbus tagasi.

Muidugi võib öelda, et tegelikult Prantsuse liidusüsteemi täielik häving Ida-Euroopas vabastas Lääne-Euroopa relvavennad mitmest delikaatsest vastutussidemest, mis tekitasid seal rahutust, kuigi neid kunagi ei rõhutatud. Mida Neville Chamberlain Münchenis saavutas, oli lihtsalt, et tal õnnestus Euroopat välja manööverdada Kesk-Euroopa liiduohtudest, mis ähvardasid tõmmata Briti riigi sõtta, kus tal polnud kaitsta mingeid otseseid huvisid. Aga teiselt poolt ei saa jätta tähele panemata, et Prantsuse sõjaväelise seisundi nõrgestamine Saksa-Itaalia ühtse piiri loomise, samuti Tsehhi kindlustuste ja Väikeliidu purunemise läbi pidi otseselt mõjutama Briti riigi võimu. Mitte ainult selleks, et täita lünki, millised paljastas sõjamobilisatsioon septembris, vaid kindlasti samuti, et kaaluda üles need Prantsuse-Inglise ühise kaitse kahjud, millised tekkisid Müncheni kokkuleppe läbi.

21.11.1938

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles