Toomas Tuuling: milleks pangale kõik need andmed minu kohta?

, Swedbanki rahapesu tõkestamise valdkonna juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tuuling
Toomas Tuuling Foto: Erakogu

Privaatsus on igale inimesele oluline ning see õigus on kaitstud ka põhiseadusega. Isiklike andmete küsimisel on huvi tundmine andmekorje eesmärgi ja aluste kohta igati õigustatud. Kuna viimasel ajal on teema nii klientide kui meedia poolt korduvalt tõstatatud , vajavad asjaolud täiendavat selgitamist.

Rahapesu teema tundub tavalisele inimesele väga kauge – sellega tegelevad mingid kurjategijad ja ega eriti aru ei saa ka, mis see rahapesu üldse on. Selgitan näitega: kurjategija, kes müüb noortele tänaval narkootikume, omandab oma hobi ja töö käigus palju sularaha. Tal on vaja seda «pesta», et politsei talt seda ära ei võtaks. Mida lihtsam tal seda teha on, seda ahvatlevam on ka see karjäärivalik. See aga ei ole ju kuidagi kasulik ühiskonnale. Talle ei ole otsaette kirjutatud, et ta müüb narkootikume, mistõttu tuleb politseil otsida teda tänavalt, ning pangal kontorist ja veebis. Selleks et seda teha saaks, vajab pank andmeid kõikidelt klientidelt – ka sellelt valdavalt osalt, kellel ei ole oma sissetulekute juures midagi varjata.

Andmete küsimise kohustus on kõikidel finantsasutustel ja küsitakse kõigilt, kuid küsitakse vaid siis, ja niipalju, kui vaja. Eestis kui õigusriigis kehtivad seadused, mis kooskõlas põhiseadusega lubatud privaatsusõigusele kehtestavad kõikidele finantsasutustele, mida, millal ja kui palju nad sinult küsima peavad, ja ka tohivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles