Kaire Uusen: terrorismi mõistetakse hukka õige mitmel moel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaire Uusen.
Kaire Uusen. Foto: Mihkel Maripuu

Terrorirünnak Pariisis tõi taas välja ida- ja lääneeurooplaste väga suure erinevuse – kui eestlased arvavad, et nüüd peaks ometi lääne «silmad avanema» ning immigratsioonitulv peatuma, siis tegelikult see nii ei ole, arvab ajakirjanik Kaire Uusen.

Kogu maailm tunneb prantslastele kaasa ning mõistab terrorismi hukka, aga paraku tähendab see hukkamõist erinevatele rahvastele natuke eri asja. Kui meie näeme pagulastulvas terrorismiohu kasvu ja oleme sügavalt veendunud, et moslemite tulek tähendab kuritegevuse suurenemist ja hea vana Euroopa lõppu, siis läänes nii ei mõelda. Isegi siis mitte, kui sellel ongi tõepõhi all.

Seal soovitakse paljukannatanud inimestele uus võimalus anda ja usutakse, et heaoluühiskond muudab ka halvad inimesed paremaks. Kui eestlased kardavad islamiusku nagu tuld, siis lääneeurooplaste jaoks pole moslemid midagi uut – neid on läänes elanud kaua enne seda, kui raudne eesriie langes ja idaeurooplased vabasse maailma tungisid. Meeldib see meile või mitte, aga nii Lähis-Idast pärit moslemid kui ka kunagiste koloniaalmaade mustanahalised on lääne inimestele tihti rohkem omad kui idaeurooplased, sh eestlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles