Birma uus lootus

Juhan Mellik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi Foto: AP/Scanpix

Enne läheb päike looja, kui jõuaks üles lugeda Birmas ehk Myanmaris üle poole sajandi vindunud kodusõja kõik osapooled. Eri rahvusrühmad, eri poliitvaated, eri soovid. Kõige selle keskel huntavalitsus, kes on aastast 2011 hakanud ohje siiski tasapisi lõdvemaks laskma.

Pühapäeval toimunud parlamendivalimistel – vaatlejate sõnul suuresti ausatel – oma parteiga Rahvuslik Demokraatialiiga üle kahe kolmandiku häältest noppinud Aung San Suu Kyi (70) on riigi tumedat ajalugu oma nahal tunda saanud. Nobeli rahupreemia laureaat aastast 1991 on veetnud kokku vähemalt kümnendi elust koduarestis. Kuigi talle anti võimalus maalt lahkuda, otsustas ta jääda oma rahva juurde.

Valimistega pole Birma mured siiski veel murtud. Põhiseadus ei luba naisel presidendikohale asuda, sest tema abikaasa oli inglane. Pealegi kontrollib armee endiselt tervet veerandit parlamendist, nagu ka mitut ministeeriumi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles