Juhtkiri: demo-kraatia

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Regioonide partei liider Viktor Janukovitš teisipäeval Ukraina parlamendis Ülemraadas, kus tõdeti, et senine koalitsioon on lõplikult laiali läinud.
Regioonide partei liider Viktor Janukovitš teisipäeval Ukraina parlamendis Ülemraadas, kus tõdeti, et senine koalitsioon on lõplikult laiali läinud. Foto: AFP / Scanpix

Viimased aastad pidevate võimukriiside ja valimiste jadas elanud Ukraina poliitiline ladvik katsetab taas. Vaatamata sellele, et niinimetatud oranž koalitsioon on algusest peale ilmutanud tugevaid ebastabiilsuse tundemärke, jõudis selle surmateade avalikkuse ette alles teisipäeval.

Julia Tõmošenko tiib on juba demonstreerinud parlamendis valmidust hääletada koostöös Viktor Janukovitši saadikutega nende eelnõude poolt, mida ülejäänud koalitsioonipartnerid ei toeta. Samas pole kummalegi osapoolele kasulik teineteisega ühteheitmist avalikult tunnistada – on ju kogu viimaste aastate poliitiline protsess käinud ümber selle kahe suure jõu vastasseisu. Niisugune liit vähendaks küllap mõlema liidrite usalduskrediiti valijate silmis. Kui aga keegi ei raatsi Regioonide Partei liidri Viktor Janukovitšiga tehingusse astuda, ootavad Ukrainat vältimatult veel ühed valimised lõputus valimiskampaaniate jadas. See pidev telgitsirkus on kõigutamas mitte vaid kohalike valijate, vaid ka välismaailma usaldust Ukraina riigijuhtide vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles