Postimees 1932. aastal: 3000 l salapiiritust põlevas paadis

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konfiskeeritud samagonniaparaadid Narvas. Pildi tagaküljele on tindiga kirjutatud «Maha samagonn, elagu piiritus» Narvas,  9. märts 1920.
Konfiskeeritud samagonniaparaadid Narvas. Pildi tagaküljele on tindiga kirjutatud «Maha samagonn, elagu piiritus» Narvas, 9. märts 1920. Foto: Eesti ajaloomuuseumi arhiiv

Haapsalust, 5. novembril. Reede õhtul kell 12 tegi piirivalve luurepaat nr 21 luurekäigu Hiiumaa rannas Ristna tuletorni läheduses Hirmuste juures. Luurekäik ei olnud asjatu, sest paat sattus otse peale salapiirituse vedajate mootorpaadile «Viigar».

Kui paat oli käsutatud seisma, tutvuneti selle sisuga ja leiti paadist 3000 liitrit salapiiritust. Salapiirituse vedajate paat seoti piirivalve paadile puksiiri ja algas sõit ranna poole. Kolmest piirivalvurist jäi üks salapiirituse vedajate paati.

Sõidul randa plahvatas salapiirituse vedajate paadi mootor ja tuli ähvardas süüdata ka piirituse kaste, mispärast loobiti piirituse nõud merre ja jäeti asitõenduseks ainult üks nõu piiritusega paati. Kuid et meri oli kõvasti tormine, siis katkes kahte paati ühendav köis ja paadid läksid teineteisest lahku. Kõige enne jõudis Hiiumaa randa salapiirituse vedajate paat ühe piirivalvuriga. Kõik kolm meest olid saanud plahvatusel tulevigastusi näole ja kätele.

Salapiirituse vedajad kõnelesid omavahel soome keelt ja teesklesid soomlasi, kuid hiljem tehti kindlaks, et nemad on pärit Viinistu rannast ja juba enne olnud salapiirituse veos kahtluse all.

Piirivalve luurepaat aga otsis veel kogu öö läbi lahkuläinud paati taga. Täna jõudis paat randa, kuid teise paadi randumisest teadet mitte saades läks uuesti tagasi paati otsima.

6.11.1932

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles