Raul Eamets, Martti Randveer: olukorrast majanduses – vältigem liigset optimismi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Eamets
Raul Eamets Foto: Postimees.ee

Eelarvereeglitega ei tohi mängima hakata, hoiatavad eelarvenõukogu liikmed Raul Eamets ja Martti Randveer. Eesti majandusele on praegu sobilik pigem väike eelarveülejääk, et ennast tuleviku ebamäärasuse vastu kindlustada.

Tänavusügisesed eelarvearutelud on kulgenud tavapärasest rahulikumalt. Vaidlus maksumäärade tõstmise üle käis peamiselt kevadel ning tänavu jätkunud hea maksulaekumine teeb keerulised eelarvearutelud veidi hõlpsamaks. Selline seis võimaldab tähelepanu pöörata ka pikemaajalistele küsimustele.

Üks selline on äsja Eestis käinud Rahvusvahelise Valuutafondi analüütikute ettepanek muuta Eesti eelarvereeglid paindlikumaks. Eelkõige nõue, et Eesti eelarve tuleb koostada struktuurses tasakaalus või ülejäägis. Selline soovitus ei ole sugugi suunatud vaid Eestile ja paljudes riikides soovitavad Valuutafondi ametnikud valitsuse kulutusi suurendada.

Riikides nagu Rootsi, kus valitsused eesmärgistavad eelarveülejääki, soovitavad nad eelarvetasakaalu. Seal, kus valitsused püüavad eelarvepuudujääki jõudsalt vähendada, antakse nõu sellega mitte kiirustada. Siiski ei soovitata kõiki kulutusi valimatult suurendada, vaid tõsta eeskätt tootlikkust kasvatavaid valitsuse investeeringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles