Oleksandr Štolko: Ukraina valimiste järelmekis annab tooni Janukovõtši poolehoidjate tagasitulek

, Ukraina ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimised Ukrainas 25. oktoobril
Valimised Ukrainas 25. oktoobril Foto: SCANPIX

Ukraina ajakirjanik Oleksandr Štolko kirjutab, et oktoobri lõpus toimunud kohalike valimistega kaasnesid mitmed probleemid ning need aitasid endise presidendi Viktor Janukovõtši toetajatel tagasi tulla.

Keskmiselt pretendeeris Ukrainas silmapaistmatute kohalike volikogude saadikukohtade peale kümme inimest. Seda on pisut vähem kui konkurss mainekasse Ukraina ülikooli. Ent Kiievi linnapea kohta tahtis juba tervelt kolmkümmend inimest. Üks teisest värvikam ja nimekam. Võimalusi tegelikult valituks saada oli umbes viiel.

Üks uutest «Kiievi päästjatest», kes külvas oma valimisringkonna hektarite kaupa üle lendlehtedega ning riputas 200 grivna (8 eurot) eest potentsiaalsete valijate rõdudele üpris kalleid plakateid, kulutas iga saadud hääle kohta 30 000 (1200 eurot) grivnat, teine kandidaat heiskas oma hiiglasuure plakati vabrikuhoonele. Mõlemad kõrbesid täielikult.

Mõnes Ida-Ukraina linnas kukkusid valimised üldse läbi, mida ei ole juhtunud kogu iseseisvusajal. Pavlogradis üritas Opositsiooniblokk, mis koosneb peamiselt Ukrainast pagenud Janukovõtši poolehoidjatest, läbi viia päris peadpööritavat kombinatsiooni. See seisnes selles, et teise vooru pääsesid «opositsionäär» ja «titaantorn» (nii nimetatakse Donbassi võitlustes osalenuid). Siis aga selgus, et teise vooru korraldamiseks peaks linnas elama 90 000 inimest, Pavlogradis ent jääb sellest 200 puudu … Alles pärast president Porošenko sekkumist otsustati teine voor ikkagi korraldada.

Valimistulemused näitasid maa jagunemist. Keskosas, läänes, põhjas ja osas lõunast annavad tooni kehtiva võimu toetajad. Idas ja teises osas lõunast aga pooldati Opositsiooniblokki.

Ootamatult tugeva tulemuse saavutas erakond Vabadus, mida võimud on viimasel ajal süüdistanud kõikvõimalikes pattudes alates terrorismist. Kui vaadata Ukrainat tervikuna, annab valimiste järelmekis tooni endise presidendi Janukovõtši poolehoidjate tagasitulek. Praegused võimud tegid vea, kui seadsid probleemsetes piirkondades üles nõrgad kandidaadid.

Dnipropetrovskis aga, kus viimase ajani oli kuberneriks Igor Kolomoiskõi, kes valitses oblastit nii, et separatistid ei söandanud isegi piiksatada, on nüüd ametis uus, täiesti ilmetu kuberner. Separatismgi on seal ägedalt pead tõstnud eesotsas valimistel võinud Kremli-meelse Vilkuliga. Seda kõike relvarahu, Nadežda Savtšenko üle peetava kohtufarsi ning sadade terroristide röövitud ja Venemaa vanglatesse viidud ukrainlaste taustal. Ehh, härra president …

Vene keelest eesti keelde ümber pannud Marek Laane

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles