Alkoholist läbiimbunud ühiskonna mentaliteet ei muutu enne, kui Eesti parima toiduaine konkursi korraldajad hakkavad aru saama, et õlu, liköör ja viin ei ole toiduained. Statistikaametis võivad need ju samal real kirjas olla, kuid kas alkohol on meie igapäevane leib?
Näide jällegi elust enesest: «Parim toiduaine 2006» – Saku Kuld (kes ei tea – see on õlu)! Järgnevatel aastatel omistatud parima toiduaine tiitlid Viru Valgele ja Vanale Tallinnale olid välja jagatud vähemalt märkusega «alkohoolsete jookide kategoorias». Uskumatu. Küsige Sirje Potisepalt Toiduliidust, kes ei usu.
Arvan, et üks meede alkoholi liigtarbimise ohjeldamiseks oleks asjadest rääkimine nende õigete nimedega. Kui statistikud oma kantseliidis väljendavad, et iga eestlane tarbib aastas 12 liitrit absoluutalkoholi (no kes küll piiritust joob?), siis selline juriidiline terminoloogia meid eriti ei loksuta.
Kui aga julged tänaval esimeselt vastutulijalt küsida: «Miks sa keskmise eestlasena jood aastas 57 pudelit valget viina, kas oled joodik või?», siis on kindel, et saad vähemalt vastu vahtimist, kuigi küsijal on statistiliselt tuline õigus. Proovige järele – kindlasti toimib!
P. S. Kahjuks alkoholitootjate hammaste vahele jäänud minister Ossinovski astus samasse Facebooki ämbrisse, kuhu minister Ligi kord astus ja just nimelt Ossinovski pärast. Soovitaksin vabariigi valitsusel tõsiselt kaaluda, milliseid kommunikatsioonivahendeid riigi asjade ajamisel kasutada. Ekspert Raul Rebane – tule ometi appi!
Tarmo Pikner on töötanud 18 aastat Saare maavalitsuses arendusjuhi ja välissuhete juhina. Ta on endine Lümanda vallavanem ja kuulunud rahvusvaheliste organisatsioonide Eurohouse, B7 ja CPMRi juhatusse. Pikneri sulest on ilmunud raamat «Eesti orhideed».