Ahto Lobjakas: Et tu, SDE

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas
Ahto Lobjakas Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eelmine ettevõtlusminister, sotsiaaldemokraat Urve Palo saatis juulis Leedu transpordiministrile kirja, milles palus ametivennal sekkuda ettevõtte Skinest Baltija UAB kaitseks firmat ähvardava üle 2,5 miljoni eurose kaitsenõude vastu. Ettevõtte omanik on Eesti rikkamaid ärimehi Oleg Ossinovski. Eestis registreeritud emafirma Skinest Grupi nõukogu liige oli 2005. aasta detsembrist 2014. aasta 5. maini Jevgeni Ossinovski, Skinesti omaniku poeg ja Eesti Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees alates 30. maist 2015. Väikese kurioosumina jõudis noorem Ossinovski 2014. aasta kevadel enne Skinest Grupi nõukogust lahkumist olla paar kuud haridusminister.

Jevgeni Ossinovski on öelnud, et ei tea Palo kirjast midagi. Kiri on Euroopa Liidu kirjutamata reegleid rikkudes venekeelne. Ilmselt kopeerib see valitsusvälist originaali, kuna tekst koosneb Skinest Baltija UAB kurva loo üksikasjalikust kirjeldusest ega sisalda ridagi selgitust, miks peab Eesti Vabariigi valitsuse liige firma käekäiku oluliseks.

Millegipärast ei kantud kirja ka ministeeriumi avalikku dokumendiregistrisse. Palo ütleb, et see oli kellegi hooletus. Olemas on leedukeelne vastus (ilmselt). Ametnikud osutavad mitteametlikult, et kiri pole erakordne. Urve Palo poolteise ministriaasta jooksul saadetud selliseid välja tosinaid. Skeptikule, kes tahaks usaldamise kõrval kontrollida, ei piisa aadressil mkm.ee <http://mkm.ee> asuvast dokumentide registrist – sealt pole võimalik leida eraldi Urve Palo kirju Euroopa jt kolleegidele. Kindlasti saaks meie e-riigis paremini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles