Tõnis Oja: jumalal on nõrgad närvid

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Oja
Tõnis Oja Foto: Liis Treimann/PM

Kõigepealt esitan disclaimer'ina, et mina teisipäeval Saku suurhallis «Rikas isa, vaene isa» ning teiste rikkaks saamise õpetuste raamatute autori ja müügigeeniuse Robert Kiyosaki üritusel ei käinud. Seal toimunut kirjeldas mulle kohal käinud inimene.

Nimelt olevat Kiyosaki suurhalli kogunenud tuhandetele kalli pileti ostnud fännidele näidanud eesti ajakirjanike suunas keskmist sõrme ning olevat kasutanud ka väljendit f… off.  Rahul oli ta vaid ühe meie ajakirjanikuga.

Igaühel on õigus on oma arvamusele ning kindlasti ka maailmakuulsal kirjutajal ja müügimehel. Lugedes aga meie ajakirjanike temaga tehtud usutlusi, on ka üsna selge, miks talle meie (aga ilmselt mitte ainult meie) ajakirjanikud eriti ei meeldi.

Kiyosaki on eelkõige müügimees ja (oma) brändi ülesehitaja. Kõik, mis tema nimele ehk brändile kõige vähematki varju heidab, ärritab teda, ja mitte vähe. Võib olla on võimalikud ebameeldivad küsimused, millele ta vastata ei taha, ka põhjus, miks USA juhtiv majandusajakirjandus temast eriti ei kirjuta.

Investeerimisel pole mitte keegi eksimatu ja skeptiliselt või isegi kriitiliselt tuleks suhtuda ka kõige vägevamatesse gurudesse.

Panin maailma tuntumate majandusajakirjandusväljaannete otsingutesse sõna Kiyosaki ning mis selgus. The Wall Street Journalis ja ajakirjas Fortune ei tulnud ühtegi vastust. Financial Timesis oli kolm vastet kümmekonna aasta tagusest ajast, mis käsitles tema raamatuid, ajakirjas Forbes oli kolm intervjuud ning lisaks üks uudis tema firma Rich Global pankrotist. Jah, te loete õigesti, pankrotist. Kusjuures tegemist ei olnud tavalise, USA pankrotiseaduse paragrahv 11 alla mineva pankrotiga, mis tähendab pigem restruktureerimist, vaid pankrotiga paragrahv 7 järgi, mis lõpeb likvideerimisega.

Kiyosaki on Eestis kolmandat korda ning iga kord on olnud selle vastu suur huvi. Ka nüüd olid tema raamatuesitlused ülerahvastatud ja Saku halli suurüritusel osales tuhandeid huvilisi. Kiyosaki ise ütles Ärilehele, et Eestis müüakse tema raamatuid ühe inimese kohta rohkem kui Ameerika Ühendriikides.

Niipalju kui mina aru saan, on Kiyosakil kujunenud siin üsna korralik fänniklubi, kes peab teda investeerimisguruks või isegi omamoodi jumalaks.

Investeerimisel pole mitte keegi eksimatu ja skeptiliselt või isegi kriitiliselt tuleks suhtuda ka kõige vägevamatesse gurudesse, olgu selleks isegi Warren Buffett või Robert Kiyosaki. Eriti asjakohane on skeptiline suhtumine Kiyosakisse, sest erinevalt Buffettist me tema tulemuste ajalugu (track record) ei tea. Andmed Kiyosaki vara suuruse kohta (väidetavalt 80 miljonit dollarit) pärinevad temalt endalt.

Toon siinkohal veel mõned põhjuseid, miks Kiyosaki juttu päris puhta kullana võtta ei tasu.

Ajakiri SmartMoney kirjutas 2003. aastal, et seni pole mitte keegi suutnud tõestada, et rikas isa, kellest Kiyosaki kirjutab ja räägib ning väidetavalt talle eeskuju andis, on tegelikult eksisteerinud. Seda pole tehtud ka hiljem. Samuti pole suudetud tõestada, et tal oli märkimisväärset vara enne raamatu «Rikas isa, vaene isa» ilmumist, kirjutas ajakiri Forbes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles