Postimees 1910. aastal: ajalehes kuulutamise kasu

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seda ja teist. «Eesti luule». Lahtised lehed «Kaja» vestelugude kirjutaja päevaraamatust algavad järgmise luulelise mõttetarkusega:

«Elu on ju nii mitme külgne, ta avaldab ennast ideaalilises kõrguses, lihtsa igapäevase tegevuse vooluses ja sügavas all elu enese oru põhjas. Kõik need avaldused kokku on – elu, tema nähtused, mis viimased oma kokkupõrkamise teel jälle iselaadilisi voolusi ja püüdmusi sünnitavad, radasid rajavad.»

Markoni lennumasina ehitajana. Nagu Londoni leht «Evening Times» teatab, on traadita telegrafi ülesleidja Markobi praegu lennumasina ehitamise kallal ametis. Tema tahab niisugust masinat ehitada, mis maapinnalt kiiresti õhku tõuseks. Pääleselle kavatseb ta oma lennumasinal traadita telegraferimisega katseid teha ja on selle juures kindel, et tal korda läheb 2000 meetri kõrgusel sädemetejaama teateid vahendada.

Ajalehtedes kuulutamise tähtsus. Huvitavale tagajärjele jõudis üks Parisi kuldasjade-äri katsega, missugune kuulutamise viis mõjuvam on, kas ajalehe-kuulutus või väljasaadetud trükitud reklamlehed. Tähendatud äri saatis 20.000 proovikatalogi välja, mis postmarkide, ümbrikkude ja adressidega 2295 franki maksma läksivad. Nende reklamlehtede tagajärjel sai äri 29 järelpärimist, ja tellimisi tuli niipalju, et puhas kasu 495 franki välja tegi. Sellejärel maksis äri ajalehe-kuulutuse eest 1700 franki ja sai selleläbi 1100 järelpärimist, mille tagajärjeks 634 tellimist oli. Puhast kasu oli viimasel korral 3700 franki ja, järelikult 222 prots. kuulutusekuludest. Kui suure tähtsusega ajalehes kuulutamine on, on kõigest sellest selgesti näha.

28.10.1910

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles