Tänases Eestis pole näljasurm õnneks levinud, kuid pelgalt mõte lapsest, kes peab õhtul tühja kõhuga magama minema, tekitab minus noore isana õudusjudinaid. Seda enam, et samal ajal kui see laps uinub, jääb suures osas kodumajapidamistest toitu üle ning kõrvalasuva supermarketi töötaja viskab kastide viisi täiesti söögikõlbulikku toitu prügikonteinerisse.
Tihti arvatakse, et suurimateks toiduraiskajateks on restoranid ja suured jaemüügiketid, kuid see on vägagi ekslik. Hoopis meil endil tuleb peeglisse vaadata. Euroopa Komisjoni andmetel on kõige suurem mõju toidu raiskamisele majapidamistel (42%), järgnevad tootmisettevõtted (39%) ning alles seejärel toitlustusasutused (14%) ja jaemüüjad (5%).
Prantslased lähenesid probleemile neile omase revolutsioonilisusega. Möödunud kevadel keelustati seadusega ja trahvi ähvardusel toidupoodidel toidu äraviskamine: kõik, mis vähegi söögikõlbulik, peab leidma oma tee lastekodudesse, kodututeni või loomade varjupaika. Natuke pehmemal viisil on sellele kursile pööramas ka Suurbritannia ning sealt edasi on formaalselt toiduraiskamise küsimus rännanud ka Junckeri lauale.
Eesti majapidamistes visatakse aastas ära ligikaudu 63 miljoni euro väärtuses toitu (120 eurot pere kohta ehk umbes 47 kilogrammi)
Kas just prantslasliku revolutsioonilisusega, kuid ma usun, et ka Eestil on siit omajagu õppida ning riigi, jaemüügikettide ja toitlustusasutuste koostöös tuleks kokkuhoiu ja säästva kasutamise suunal tõsisemalt tööd teha. Leian, et toidu säästlikuma kasutamise temaatika tuleb seadusandluses paremini lahti kirjutada.
Euroopa Euroopaks – seda, et toidu raiskamine on patt, peaks teadma ju iga eestlane sünnist saati. Tundub siiski, et mitte. Kui Euroopa Liidus läheb elaniku kohta raisku keskmiselt 179 kilogrammi toitu aastas, siis Eestis rändab prügikasti ELi keskmisest pea 100 kilogrammi rohkem. Samal ajal on nii palju neid, kes seda toitu hädasti vajavad!