Martin Vahter: riigi absurdne skeemitamine

, 1Partner Kinnisvaragrupp juhatuse esimee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Vahter
Martin Vahter Foto: Erakogu

Millisest küljest ka ei uuri, tundub Eesti riik Estonian Airi lõpetamisega näitavat ettevõtjatele absurdset eeskuju, lastes võlgadega firma pankrotti ning kantides vara uude kehasse. Ühe käega võitleb riik kõigil tasanditel aktiivselt skeemitajate vastu ja teisega skeemitab ise veel mitu korda võimsamalt.

Riik jahib küll erasektoris «tankiste», kuid plaanib praegu sama skeemi kasutades täiesti avalikult lasta oma probleemidesse sattunud lennufirma koos võlgadega põhja ja asutada kõrvale uue. Kui vaidlus Euroopa Liiduga välja ei tule, siis kandivad riigitankistid vara firmast välja. Vabandusi on nii ratsionaalsemat sorti (riik ise on ju selle laenu andnud, mis korstnasse kirjutatakse) kui ka emotsionaalsemat laadi (me vajame oma rahvuslikku lennufirmat nagu õhku), kuid fakt jääb faktiks: riigirehepapid tegutsevad täie hooga.

Samamoodi leiab ju ka ettevõtja sada põhjust, miks äri hakkas kehvasti minema ja lihtsam on firma koos võlaga põhja lasta. Skeem on sarnane, kui ettevõttel on maksuametiga pooleli maksuvaidlus. Paralleelselt asutab ettevõtja igaks juhuks uue «keha», mis koosneb samadest inimestest, tegutseb samades ruumides ja teeb sama asja. See on skeemitamine ja sohitegemine, mis pole kuidagi hea eeskuju ettevõtjatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles