Triin Soone: «Pisikese puu» tulemine

, Eesti Lastekirjanduse Keskuse direktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat «Pisike puu»
Raamat «Pisike puu» Foto: Kutuuriministeerium

Raamat «Pisike puu» on riigipoolne kingitus kõikidele 2015. aastal Eestis sündinud ja ka järgnevatel aastatel sündivatele lastele ja nende vanematele, sooviga väärtustada meie omamaist lastekirjandust ning raamatut ja lugemist, ja seda juba üsna varases eas, kirjutab Eesti Lastekirjanduse Keskuse direktor Triin Soone.

Seekordne kinkeraamatu tulemine on juba kolmas omalaadne. Traditsiooni algatas 2007. aastal Eesti Lastekirjanduse Keskus kinkeraamatuga «Minu esimene raamat» ning vahepealsetel aastatel andis raamatut välja SA Kultuurileht pealkirjaga «Las laps loeb». Algusest peale on ettevõtmist toetanud kultuuriministeerium.

Raamatusse «Pisike puu» noppisime kimbukese luuletusi ja jutte meie tuntud ja armastatud lastekirjanike loomingust. Siin on nii vanu, mitmele põlvele armsaks saanud, kui ka päris uusi lugusid, sekka ka mõned muinasjutud ja liisusalmid, mille seovad tervikuks kunstnik Catherine Zaripi võrratud pildid. Kokku sai see kimp just nii kirju, et puudutaks igaüht - nii raamatu ettelugejat, pisikest kuulajat kui ka noort lugejat.

Vaevalt leidub väikelast, kellele ei meeldi raamatuid vaadata või jutte ja luuletusi kuulata. See on mäng nagu muu mänguline tegevus, mis on lapse igapäevaelu loomulik osa ja tema arengu alus ning raamat on lapsele sama tähtis mänguasi kui muud lelud.

Meie, täiskasvanute roll, on lastele seda võimaldada, tuua raamatud nende ellu ja lasta lugemisest rõõmu tunda. Igaõhtune unejutu lugemine on tore peretraditsioon, mis paneb punkti tegusale päevale ja annab alguse ilusatele unenägudele. See on vahva ja sisukas koosolemine – väärt aeg, mida saab veeta juba koos beebieas lastega, mil ema-isa rahustav hääl loob turvatunde ning laps saab nautida vanemate tähelepanu.

Just ettelugemisest saab alguse lapse side raamatuga, tema lugemishuvi ning tee iselugemiseni. Koos lugemine rikastab sõnavara, õpetab kuulama ning arendab loovust. Usume, et see kinkeraamat on suurepäraseks alguseks raamatumaailmaga tutvumisel ja hea kaaslane raamatulapseks sirgumisel.

Alates oktoobri lõpust antakse raamatuid üle kohalikes omavalitsustes toimuvatel pidulikel üritustel, kus tervitatakse uusi ilmakodanikke ja õnnitletakse lapsevanemaid. Eestis on suurepärane raamatukogudevõrk ja seetõttu jõuavad kinkeraamatud peredeni läbi kohalike raamatukogude. Kellel pidulikul sündmusel osaleda ei õnnestu, soovitame pöörduda kohaliku raamatukogu poole ja küsida, kuidas te oma kingituse kätte saate.

Esimesed raamatud jõuavad nende uute omanikeni 26. oktoobril Viljandis, kus Pärimusaidas toimuval Viljandi linna tunnustusüritusel antakse need üle kultuuriminister Indrek Saare poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles