Postimees 1934. aastal: murrang sakslaste suhtumises?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Siseministeeriumis on registreeritud uus ühing nimega «Eesti sakslaste rahvameelne koondis». Selle asutajaks on Tallinna saksa lehe «Estländische Zeitungi» toimetaja Sigmund Klau. Uus ühing peab täna õhtul oma esimese koosoleku, pärast mida olevat kavatsus esineda avalikkusele deklaratsiooniga ühingu seisukohtadest ja püüetest.

Meie kuulmist mööda omab selle ühingu registreerimine ja teotsema hakkamine suure tähtsuse Eesti sakslaste elus. Seni oli kogu Eesti sakslaskond juhitud endiste aadlikkude ja suurärimeeste poolt määratud vaimus, mille tõttu ka siis, kui Saksamaal rahvussotsialism pääses võimule, oli märgata Eesti saklaskonnas suurt kalduvust sinnapoole.

Ometi on meie sakslaskonnas alati olnud ka mitmesuguseid arusaamisi ja see demokraatlikum vool, kes nõuab laialdasemat koostööd valitseva rahvusega, hakkab nüüd uue ühingu kaudu iseseisvalt tegutsema. See tähendab teatud murrangut eestlaste ja sakslaste vahekorras, kuna senine vool, kelle suhtumine Eesti riigisse ja rahvusse on jätnud soovida, jääb nüüd arvuliselt väiksemaks, ja temas ei esine enam kaugeltki kogu Eesti sakslaskond. Ühingu asutajad arvavad, et praegu on Eesti sakslastel viimane aeg ümber orienteeruda ja sel teel saavutada paremat arusaamist ja koostööd eestlastega.

Mis üldiselt on uue sakslaste koondise üksikasjalised põhimõtted, see selgub muidugi avaldatavast deklaratsioonist.

22.10.1934

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles