Vladimir Juškin: miks Putin on Süürias?

Vladimir Juškin
, Balti Vene-uuringute keskuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Juškin
Vladimir Juškin Foto: Sergei Trofimov/Den za Dnjom

Kui Putin oleks matemaatik, siis võiks ta peeglisse vaadates endale öelda: «Süüria nivelleerumise otsustasin ma vahvalt.» Kui Putin oleks arabist, siis teaks ta idamaist tarkust «Tuuled ei puhu nii nagu laevad tahavad», kirjutab Balti Vene-uuringute keskuse juht Vladimir Juškin.

Putin Süürias

- Sisepoliitiline argument: 2016. aastal on Venemaal duumavalimised, kuid elanikkonna majanduslik olukord halveneb. Vaja on uut mobiliseerivat stsenaariumit.

- Välispoliitiline argument: Putin püüab rahvusvahelisest isolatsioonist välja murda. Seetõttu pakkus ta välja uue rahvusvahelise koalitsiooni loomise võitluseks Islamiriigiga. 

- Geopoliitiline argument: Moskva loob sõjalise grupeeringu Lähis-Ida võtmelise tähtsusega regioonis ja positsioneerib end nii globaalse tegijana.

- Sõjalis-tehniline argument: võimalus katsetada esimest korda reaalsetes lahingutingimustes hiljuti relvastusse tulnud sõjatehnikat.

- Põhja-Kaukaasia argument: Venemaale tegi peavalu struktuur, mida nimetati Kaukaasia Emiraadiks. Latakiat ohustanud gruppide tuumiku moodustavad Venemaa Põhja-Kaukaasia päritolu võitlejad. Kõigepealt suruti võitlejad Süüriasse ja nüüd hävitatakse neid õhust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles