Postimees 1910. aastal: rikka naese otsimine

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rõugest. Meie elame siin ajajärgus, kus talupidajad, rohkem veel nende pärijad, end kõigiti varandusliselt kindlustada püüavad. Üks silmapaistvamatest viimaste poolt tarvitatud rahamuretsemise viisidest on rikka naese otsimine: nooredmehed sõidavad seks kaugematesse kihelkondadesse, Karula, Antsla ja Tartu poole, sagedasti ka Mulgimaale, et säält omale rikast teistpoolt otsida. Vanadus, haridus ja tervisline seisukord otsitava juures jäävad tähelepanemata, oleks aga raha! Nii mõnigi «rikkuse-kütt» on pika nina saanud, raha on küll esialgu lubatud, kuid vähe ehk mitte sugugi antud. Pulmi peetakse kaks päeva. Õlut joodakse vaatide kaupa, (3-5 vaati p. pääle), viina jälle pangede viisi (2-4 pange ja rohkem) ära. Väga inetu komme on siinpool veel pulmakõrtsi pidamine: noorpaar istub laua taga ja müüb raha eest viina ja õlut. Iga pulmaline peab säält ostma ja oma pulmaraha viina eest taldrikule viskama. Niisugune rahakerjamine võiks küll kaduda. Iga pulmaline annaks vist kingituse selletagi.

Arstiolud on viletsad. Ju ammu on katsutud mõisa- ja vallavalitsusi nii kaugele ühendada, et nad kihelk.-arstile kindla palga määraksivad, millega viimane läbi võiks saada, ja mille eest ta kohustatud oleks kõiki kihelkonna koolisid kordgi aastas läbi vaatama ja õpilastele tarvilikul korral ka maksuta abi andma. Kahjuks on viimastel aastatel rahva lootus arsti abi pääle langenud. Põhjused isiklikud. Endine arst läks meilt hiljuti ära, nüüd tulevat siia arst, kes Eesti keelt ei mõistvat. Seda rohkem õitseb «soolapuhujate» ja «külaarstide» äri.

16.10.1910

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles