Vene ekspert: Buk-raketi tüüp võib määrata surmalennu süüdlase

Taavi Minnik
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennundusekspert Vadim Lukaševitš.
Lennundusekspert Vadim Lukaševitš. Foto: Erakogu

Homme avaldatakse Malaysia Airlinesi lennu MH17 katastroofi uurimise raport. Venemaa lennunduseksperdi Vadim Lukaševitši sõnul on Venemaa püüdnud rahvusvahelist uurimist eksitada. Süüria õhuoperatsioonide kohta arvab ekspert, et seal katsetatakse praegu uusimat Vene sõjatehnikat. Küsitles Postimehe kolumnist Taavi Minnik.

Kui vaadata praegu näiteks venekeelset Wikipediat ning võrrelda selle artiklit MH17 kohta artiklitega teistes keeltes, siis pehmelt öeldes on versioonid juhtunust väga erinevad. Kas uurimiskomisjoni raport selgitab lõplikult välja ka selle, kes ikkagi lõppkokkuvõttes 298 inimese hukkumise eest vastutust kannab?

Ma arvan, et raport ei osuta otseselt süüdlasele, kuna ennekõike on see siiski tehniline raport. Selle eesmärk on detailselt välja selgitada kõik faktorid, mis viisid katastroofini. Kuid see raport võib näiteks sisaldada olulisi andmeid raketi Buk modifikatsiooni kohta, mida lennuki allatulistamiseks kasutati. Raportist võib selguda ühtlasi koht, kus raketikompleks sel hetkel paiknes.

Uurimisraport võib asetada osa süüst ka Ukrainale, kes ei sulgenud lahingutegevuspiirkonnas õhuruumi tsiviillennukitele. Kuid Buki stardinuppu vajutanud inimeste perekonnanimesid sellest raportist ei selgu. Süüdlaste selgitamisega tegeleb konkreetsemalt juba Hollandi prokuratuur, kelle uurimise tulemused avaldatakse 2016. aasta alguses ning mis saab tõenäoliselt ka rahvusvahelise tribunali süüdistuse aluseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles