Peeter Langovitsi tagasivaade: Unic vallutas vanalinna

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unicu esimene paraad 11. septembril 1976.
Unicu esimene paraad 11. septembril 1976. Foto: Peeter Langovits

Vanasõidukite valdajaid ja huvilisi ühendav initsiatiivgrupp otsustas 4. oktoobril 1975 asutada Eesti esimene vanasõidukite klubi. 31. jaanuaril 1976 sündiski ENSV ühingu Autom juures vanasõidukite klubi Unic, mille esimeheks valiti juba 1920ndatel bussijuhina töötanud Voldemar Porosaar ja aseesimeheks vanatehnika entusiast Valeri Kirss.

Unicu esimeseks tõeliselt suursündmuseks sai 11. septembril 1976 toimunud Tallinna-Rakvere uunikumide ralli. Sellega tähistati 50 aasta möödumist 1926. aastal toimunud Eesti esimesest pikamaasõidust marsruudil Tallinn – Rakvere – Tallinn, millel toona osales seitse autot ja kaks mootorratast. Nüüd oli stardis 54 uunikumautot ja 27 mootorratast, sealhulgas 17 autot ja kolm tsiklit, kes olid külla kutsutud neli aastat varem tegevust alustanud Riia vanasõidukite klubist.

Ilm oli suurepärane ja juba hommikul kogunesid osalejad Võidu (praegu Vabaduse) väljakule. Platsil olid uudistamiseks Forde, Mercedes-Benze, Opeleid, DKWsid, BMWsid, Chryslereid ja Chevrolet’sid, Buick ja Steyr, lätlastelt tuletõrjeauto Chevrolet Six, GAZ-MI ja ZIS-5 ja palju teisi põnevaid sõidukeid. Loomulikult kuulus kõige juurde ka osalejate ajastutruu riietus. Tehti viimaseid ettevalmistusi pikaks sõiduks ning neid pildistati ja filmiti, ikka oma uunikumi juures poseerides. Korraldajaid üllatas publiku erakordne huvi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles