Erkki Bahovski: autokraatia eksport

Erkki Bahovski
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Bahovski
Erkki Bahovski Foto: Mihkel Maripuu

Saksa ajakiri Der Spiegel avaldas 2010. aastal Venemaa toonase esindajaga NATO juures Dmitri Rogoziniga. Muu hulgas küsis ajakiri, mida võiks lääs õppida Nõukogude Liidu kogemusest Hindu Kushis (ehk põhimõtteliselt Afganistanis), kirjutab kolumnist Erkki Bahovski.

Mida vastas Rogozin? Tsitaat: «Kunagi ei tohiks Afganistanis end sõjaliselt siduda pikaajaliselt. Vägesid tohiks kasutada üksnes siis, kui nad täidavad selgelt defineeritud ülesandeid. Pärast peaksid nad otsekohe tagasi tõmbuma. Mitte mingil juhul ei tohiks neid lasta tõmmata klannide sisemiste mahhinatsioonidesse või lubada end kindlatele poliitikutele. Mis kõige tähtsam: et võidelda religioosse äärmuslusega, tuleb pakkuda inimestele alternatiive.

Ei ole võimalik hävitada äärmuslust, kasutades vägivalda – inimestele tuleb anda tulevik. Tuleb investeerida taristusse, haridusse ja koolitusse. Ma polnud kunagi kommunist, kuid ma tean üht asja kindlalt: 1920. aastail võitlesid nõukogulased edukalt basmatšide äärmusliku liikumisega Kesk-Aasias, ehitades koole Usbekistani ja Tadžikistani. Nii saavutatakse võit.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles