Veebirakendus «Minu inimesed» hakkab ühendama kõiki maailma eestlasi

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulupidu
Laulupidu Foto: Tairo Lutter

Sada aastat pärast Eesti iseseisvumist on eestlased rohkem mööda maailma laiali pillutatud kui kunagi varem. Igaüks toimetab oma kitsas ringis kodumaal või kaugemal, kuid väljaspool neid võrgustikke on eestlastevaheline suhtlus ja vastastikune toetus visa tekkima. 

Ometi teame, et üks eestlane on teisest vaid käepigistuse või klahvivajutuse kaugusel. Vajaksime lihtsalt üht uut tehnilist lahendust, võitmaks vahemaid nii, et tekiks rohkem uusi sõpru, tihedam koostöö ning võimalus üksteist leida ja toetada, ükskõik kus maailma nurgas keegi parasjagu elab.

Suur-Eesti veebi siht ongi ületada kaugused eestlaste vahel. Meie veeb ühendab inimesi, kes soovivad panustada Eesti elu edendamisse Eestis ja kaugemal. Tagasiside lähendab kasutajaid ja loob tunde, et ajame ühist asja.

Üleilmses Eesti veebis saab olema info- ja arutlusväli, mis kutsub Eesti elus osalema ja kaasa mõtlema, annab kõneainet. Kasutajad avaldavad arvamuslugusid ja kommentaare oma nime all. Sihiks on luua tunnustav ja toetav, vaimselt avar ning arendav avalik ruum, kus pole kohta vihale.Suur-Eesti veebi sihik ongi ületada kaugused eestlaste vahel. Meie veeb ühendab inimesi, kes soovivad panustada Eesti elu edendamisse Eestis ja kaugemal

Suur-Eesti veebi siht ongi ületada kaugused eestlaste vahel. Meie veeb ühendab inimesi, kes soovivad panustada Eesti elu edendamisse Eestis ja kaugemal.

Ühise Eesti veebi kasutajakontosse on võimalik siseneda vaid oma nimega, igaüks saab teistele teatada oma oskused ja huvid. Veebi andmebaasist võime leida koostööpartneri, külalisesineja aktusele, esinemiskoha koorile või kaaslase lemmikharrastuseks. Iga inimene otsustab ise, millist infot ja kellele ta avaldab. Rohkem infot näevad need, kes on kogunud endale suurema usalduskapitali positiivse tagasiside kaudu.

Üleilmse Eesti veebis on koostööturg ja kõikvõimalike ühistegevuste võimalus, mis aitab aktivistidel suhteid luua ja organiseerida. Kui seome meie veebi Hooandjaga, kajastub osaleja projektide toetamine ka tema kontol, suurendades nõnda tema usalduskapitali.

Käepigistuse võimaluse saavad need kasutajad, kes avalikustavad oma asukoha: nii saame kus tahes maailma paigas näha, kes ühisveebiga liitunud eestlastest on läheduses. Asukoha näitamine on märk sellest, et oleme avatud suhtluseks, võime julgelt ligi astuda ja tere öelda. Asukoha näitamist võib igaüks piirata nii, et teda näevad vaid need, kellel on samad huvid või eriala.

  • 2016. aasta alguseks loome veebirakendust haldava sihtasutuse, kes leiab sponsorid, katsetab tehnilisi lahendusi ja tutvustab veebi eestlastele nii kodumaal kui ka välisriikides.
     
  • Suur-Eesti veebirakenduse avame pidulikult 12. aprillil 2017, kui möödub sajand eestlaste asualade ühendamisest: üleilmne veeb ühendab eestlased globaalselt.
     
  • Seame eesmärgiks saavutada 100 000 kasutajat 2. veebruariks 2020, Tartu rahu 100. aastapäevaks.
     
  • Ühisveebi tööle rakendamiseks vajame palju erinevaid inimesi, seltse ja organisatsioone: sihtasutuse rajajaid, sponsoreid ja rahakogujaid, juriste ja küberturbeasjatundjaid, IT-spetsialiste, kirjutajaid ja toimetajaid, fotograafe ja disainereid, reklaamijaid ja turustajaid.
     
  • Ühise Eesti veebi mõte on ühendada minu inimesed meie rahvaks – üheks elavaks kogukonnaks, kes suhtleb vabalt ja positiivselt üle ilma, vaimsete vahemaade ning piirideta.

Loome koos üleilmse Eesti! Tule ja löö kaasa! Oma toetuse eestlaste ühise veebi loomiseks saad anda siin: https://ev100.ee/et/suur-eesti-veebirakendus-minu-inimesed

Algatuses osalejad:

Martin Ehala, Tartu Ülikooli emakeeleõpetuse professor, Eesti

Maarja Pärl-Lõhmus, Tartu Ülikooli kommunikatsiooniõppejõud, Eesti

Sirje Kiin, kirjandusteadlane, ajakirjanik, USA/Eesti

Aho Rebas, pedagoog, rahvuskaaslaste programmi koordinaator, Rootsi

Kärt Ulman, ajalehe Vaba Eesti Sõna toimetaja, USA/Eesti

Juku-Kalle Raid, ajalehe KesKus peatoimetaja, Eesti

Astrid Meltsas, müügikoordinaator, USA

Aivar Haav, ettevõtja, Eesti

Marit Davey, San Francisco Eesti Seltsi aseesinaine, Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides liige, USA

Maimu Mölder, Kotkajärve Metsaülikooli juht, Kanada

Iivi Zajedova, Tallinna Ülikooli rakendusloome vanemteadur , Tšehhi

Sirle Sööt, jurist, Üleilmse Eesti Kesknõukogu liige, Rootsi Eestlaste Liidu esimees, Rootsi

Liia Urman, Euroopa Eesti Seltside Koja esimees, Leedu Eesti Seltsi esimees, Leedu

Markus Hess, Üleilmse Eesti Kesknõukogu liige, Eestlaste Kesknõukogu Kanadas esimees, Kanada

Taave Sööt Vahermägi, Rootsi Eestlaste Liidu sekretär, Rootsi

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles