Postimees 1932. aastal: Viljandis 3 «Stradivariust» – nähtavasti kõik järele tehtud

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nagu selgunud, on Viljandis praegu kolmel isikul Stradivariuse viiulid – vähemalt on kõigil kolmel seespool põhjal pabersilt Stradivariuse signatuuriga.

Tekst on järgmine: «Antonius Stradivarius Cremonensis. Faciebat Anno 17..», mille kõrval väike sõõr, selles ülalpool rist ning selle all tähed «A.S.». Üks viiulitest kuulub linnapeale A. Maramaale ning kannab aastaarvu 1730, teine jaamaülemale Kosenkraaniusele aastaarvuga 1713, kuna kolmanda omanikuks on Tartu tän. 66 elutsev 77-aastane väikemaja-omanik Andres Jänes. Viimane viiul on aga ilmselt järele tehtud, kuna kuulus viiulimeister suri aastal 1737 ja tema poeg Fransesco juba 1725. a. alates oma ehitatud viiuleid hakkas märkima oma eesnimega.

Ka teise kahe viiuli ehitus ei ole kindlaks tehtud, kuna kuulsa meistri signatuuri väga paljud vabrikud tarvitavad kurjasti. Linnapea on viiuli vahetanud üle 20 a. eest Tõrvas ühe teise vastu, jaamaülem selle saanud 40 a. eest kingituseks emalt, kes selle ostnud Pärnus ühelt vanaasjadekauplejalt. Jänes on oma viiuli ostnud mõne aja eest kelleltki Viljandi elanikult, kes muusikariista omakorda ostnud Viljandi näituselt.

29.09.1932

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles