Peeter Langovitsi tagasivaade: Paldiski tagasi Eestile

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
26. september 1995. Paldiski tuumaobjekt antakse tagasi Eestile. President Lennart Meri, kontradmiral Aleksandr Olhovikov.
26. september 1995. Paldiski tuumaobjekt antakse tagasi Eestile. President Lennart Meri, kontradmiral Aleksandr Olhovikov. Foto: Peeter Langovits

26. septembri pärastlõunal 1995 väljus Tallinnast erirong, millega Eesti Vabariigi president Lennart Meri sõitis koos valitsuse liikmete, välisriikide diplomaatide ja ajakirjanikega Paldiskisse. 

Kell 16.20 kirjutasid Venemaa eriesindaja Paldiski tuumaobjektil admiral Aleksandr Olhovikov (pildil koos Meriga) ja Eesti eriesindaja Paldiskis Jüri Tikk selle rongi salongvagunis alla aktile, mis andis tuumaobjekti koos selle juurde kuuluvaga üle Eesti Vabariigile. Üle 200 Venemaa spetsialisti ehitasid tuumareaktorite korpuste ümber betoonsarkofaagi ja valmistasid hoolikalt ette selle objekti üleandmise. Enamik neist septembri lõpus Eestist ka lahkus.

Enne allkirjastamist andis admiral Olhovikov saabunutele ringkäiguga põgusa ülevaate ohutuks tehtud tuumaallveelaevnike õppekeskuse tuumaobjektist. Sarkofaagil seistes väitis eriesindaja, et tuumaobjekt ei kujuta enam mingit ohtu.

Lennart Meri pidas pidulikul tseremoonial rongivaguni ees kõne. Muuhulgas ta meenutas, et Paldiski oli vaikne Eesti väikelinn. 1939. aasta lõpetas sealse muretu elu. Pooleks sajandiks muutus Paldiski allveelaevastiku baasiks ja Nõukogude tuumaallveelaevastiku juhtivaks koolituskeskuseks.

Nii lõppes 1939. aastal alanud draama. Paldiskist saab taas Eesti linn – tavaline Euroopa väikelinn. Lennart Meri soovis Eestile õnne, et tema kadunud poeg on taas tagasi tulnud... President avaldas tunnustust Olhovikovile ja Vene spetsialistele tuumaobjekti demonteerimisel ja sarkofaagi ehitamisel tehtud korrektse töö eest ning tänas ka välisriike koostöö eest Paldiski demilitariseerimisel.

Kohal viibinud valitsuse erivolitustega suursaadik ja AS Alara esimees Arvo Niitenberg teatas ajakirjanikele, et nüüdsest lasub Eestil kogu vastutus tuumaobjekti haldamisel ja see on nüüdsest siseministeeriumi kontrolli all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles