Raul Rebane: skandaal käib. Mis edasi?

Raul Rebane
, meediaekspert
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Rebane
Raul Rebane Foto: Tairo Lutter

Skandaal puhkes, kui avalikustati Edgar Savisaarele altkäemaksu võtmises kahtlustuse esitamine. Hetkega kadusid kõik muud teemad tähelepanu alt. Meediaekspert Raul Rebane analüüsib skandaali arenemislugu.

Kurt Levini kuulus lause «Ei ole midagi praktilisemat heas teooriast» saab just praegu järjekordset kinnitust. 2012. aasta lõpus analüüsisin ma skandaali leviku etappe Postimehes ilmunud artiklis «Skandaalipõhine Eesti». Siis olid lood küll teised, aga põhimõtted pole muutunud, kõik liigub samu radu pidi. Äkki on abi, kui toimuv skeemi asetada.

Algus

Skandaal on infolevik, mis erineb normist ja on huvitav laiale publikule. Kui satuvad kokku kriminaalne tegevus, kõrvalekaldumine moraalsest normist ja ülituntud poliitiline figuur, siis on huvi reeglina plahvatuslik.

Just see juhtus teisipäeval, kui avalikustati Edgar Savisaarele altkäemaksu võtmises kahtlustuse esitamine. Hetkega kadusid kõik muud teemad tähelepanu alt, ka õiguskantsler Ülle Madise esinemine riigikogus, mis muudel päevadel oleks saanud suurt tähelepanu.

Reeglina skandaali tekitanud informatsioon kinnitab juba varem ühiskonnas levinud kuulujutte.

Klapib, Edgar Savisaare kohta jätkub kuulujutte ja süüdistusi piisavalt.

Kui süüdistatav tunnistab, sureb skandaal reeglina välja. Skandaal jätkub, kui süüdistatav eitab.

Signe Kivi omaaegne tagasiastumine kultuuriministri kohalt suretas Kultuurkapitali skandaali välja ja säilitas Kivi edasise karjääri võimalused. Savisaare skandaali puhul toimus tundide jooksul paljude tema liitlaste poolt aktiivne eitamine ja tekkis klassikaline süüdistatav-süüdistaja terav vastasseis.

Skandaali haaratakse uusi mängijaid: ajakirjanikke, poliitikuid, politolooge, välismaa meediat.

Täpselt nii juhtus. Eesti suurimad väljaanded suunasid kõik vabad ja mittevabad jõud infokorjamisele ja juba kolmapäeval ilmusid mahukad materjalid. Kiiresti hakkas reageerima ka vene meedia.

Pinge püsib, kui üks pool püsib aktiivselt oma positsioonil. Reeglina tehakse uus katse süüdistuse eest ära minna või muuta objekti, see toob tavaliselt kaasa uusi probleeme.

Edgar Savisaare kolmapäevahommikune pressikonverents säilitas pinge, ta valis aktiivse võitluse tee ja tõi avalikkuse ette hulga uusi versioone, miks ta süüdistuse all on. Selle uue info arutelu ja tema enda käitumine lisasid lõkkesse uut kütust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles