Nimelt oli tavalise roomlase toit lihtne: nisuleib, hirsipuder, oad ja herned, oliiviõli, küüslauk, pisut kala või liha, puuvili ja vein. Miljonilinn tarbis seda aga väga suurtes kogustes. Roomlaste toitmiseks oli tollal umbes 80 000 elanikuga Ostia Tiberi suudmes, kus juba ainuüksi sadamaladusid oli 25 hektaril. Leivavaru seitsmeks ja toiduõli viieks aastaks.
Pekingi nn Hiinalinna kaitsemüüri juures oli saja hektari suurune maaviljeluse templi kompleks, mis rääkivat Hiina tohutust näljakartusest.
Näiteid oleks küll ja veel, sest ainult vee juhtimisest linna ei piisanud näljasele rahvale ninaesise kasvatamiseks ennevanasti ega piisaks ka praegu.
Mul üks tuttav peab Kalamaja kandis mingit kodurestorani. Ma polegi täpselt aru saanud, mis see on, sest pole sellise toitumis- ja suhtlemisviisi võlu paraku mõistnud. Ent oletan, et kui ma nõudliku kliendina tahaksin sealsamas köögis õnnelikuna sündinud mahetallest kahte krõbedat ökovorstikest ja värsket käsitööõlut kohalike mesilaste meega, siis küllap jääksin söömata.
Ma ei taha sugugi olla ülekohtune nende suhtes, kes eelistavad poest osta kõike vajaminevat, sest miks peaks koleda mulla seest kartuleid urgitsema või limasest murust õunu üles võtma. Aga usk, et kasvatame ise kõike, mida sööme, on globaalses mõttes lapsik ja naiivne. Kuigi see on loomulikult vähemalt Eestis ja teistes parasvöötmelistes mustmullapiirkondades veel võimalik, on reaalsus paraku teine.
Toidugurmaanide ja muidu heast elust lolliks läinud inimeste jaoks kõlab ehk koledalt, kuid fakt on see, et McDonaldsi maitsev burger on päästnud miljoneid inimesi alatoitumisest. See, et mõni lakkamatust näljast pääsenu end rasva õgis, on paratamatu. Õgardeid on alati olnud.