Priit Potisepp: kui palju siis majandus kasvas?

, statistikaekspert
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Potisepp
Priit Potisepp Foto: Postimees.ee

Kui palju on Eesti majandus kasvanud või kahanenud? Statistikute kiirhinnang võib väga suurel määral erineda hilisematest korrigeeritud andmetest ning see tekitab ühiskonnas segadust. Kuidas leida sobiv tasakaal kiiruse ja täpsuse vahel, kirjutab Priit Potisepp, statistikaameti peadirektor 2004—2012.

Statistikaamet avaldas 8. septembril täpsustatud andmed majanduse kogupildi kohta selle aasta teises kvartalis. Ligi kuu aja eest avaldatud sisemajanduse kogutoodangu (SKT) kiirhinnangut muudeti minimaalselt – 1,9-protsendiline kasv korrigeeriti kaheprotsendiliseks. Palju tähtsam teema jäi aga avalikkuse tähelepanu alt välja: suurt tähelepanu köitnud minevikuandmeid korrigeeriti kohati üsna suures ulatuses, mille kohta statistikud avaldasid ka põhjaliku kirjelduse. Selliseid juba avaldatud majandusandmete revideerimisi tehakse regulaarselt iga aasta septembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles