Martin Helme nimetas pagulaskeskuse süütamist massiimmigratsiooni tagajärjeks

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Helme
Martin Helme Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) parlamendifraktsiooni esimees Martin Helme põlengut Vaos vihakuriteona hukka ei mõistnud, ta leidis Postimehega rääkides hoopis, et tegemist on massiimmigratsiooni tagajärjega, mille eest nende erakond on juba pikemat aega hoiatanud.

«Laiemas plaanis kommenteeriks Vaos juhtunut niimooodi, et see on täpselt see, mille eest me oleme juba pikemat aega hoiatanud,» rääkis Martin Helme Postimehele.

Helme sõnul on tegu selge massiimmigratsiooni tagajärjega – inimesed ei soovi siia immigrante ning vastuseis, viib nad meeleheitlikele tegudele. Poliitik kinnitas, et põlengut kui vihakuritegu eraldi hukka mõista ta ei kavatse. «Mina mõistan hukka kahepalgelisuse,» kinnitas Helme.

Küsimusele, kas EKRE pole mitte ka ise viha õhutamisele kaasa aidanud, vastas Helme eitavalt. Tema sõnutsi on tegu ikkagi rahva selge tahte väljendusega ja viha õhutavad immigratsiooni toetajad.

Helme sõnul tegeletakse praegu Vao põlengut käsitledes hüsteeria õhutamisega ja eriti teeb seda näiteks reformierakondlasest Eurosaadik Urmas Paet, rääkides ohust suure hulga inimeste eludele.

Paet kirjutas täna hommikul pressiteates, et 70 magava inimese, seal hulgas laste, kodu süütamine keset ööd on ränk kuritegu, millesse tuleb suhtuda väga tõsiselt. «Tegemist on potentsiaalse massimõrvaga.,» teatas ta.

Helme sõnul on tegu ebaproportsionaalse lähenemisega – süütamisi leiab Eestis aset pidevalt ning ükski neist ei saa nii palju tähelepanu kui Vao pagulaskeskuse põleng. Ta ei näinud põhjust Vao põlengu teiste seast esile tõstmiseks.

Lisaks leidis Helme, et pagulastega seotud kuritegudele pööratakse tähelepanu vaid siis, kui nad on kannatajateks. «Mille peale ajakirjandus peaaegu ei reageerinud ja politsei sugugi mitte, oli kevadel toimunud grupivägistamine Vaos. Politsei viis naise lihtsalt kainenema,» jätkas Helme. (Vägistamist pole politsei kinnitusel toimunud. Ka väidetav ohver on politseile kinnitanud, et teda pole rünnatud. EKRE väidab, et pagulaskeskuse elanikud vägistasid kohaliku naise. – toim.)

Sama väljendas Helme ka oma leheküljel suhtlusvõrgustikus Facebook:

«Täna on uudis nr 1, kuidas Vao külas kutsuti tuletõrje pagulaste maja seina põlengut kustutama. Mind paneb aga hämmastama asjaolu, et suve alguses Vao külas toimunud grupivägistamist, mis pandi toime immigrantide poolt, ei uurinud ega uuri tänaseni mitte keegi. Vastupidi - politsei viis vägistatud naise lihtsalt platele. Tundub, et vägistamine on lubatud, kui seda teevad immigrandid. Kas süütamine on ka paha ainult seepärast, et süütajateks ei olnud immigrandid?!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles