Sigrid Kõiv: kaua, aga edutult

Sigrid Kõiv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigrid Kõiv
Sigrid Kõiv Foto: Mihkel Maripuu

Itaalias, täpsemalt Napolis, on jälle prügikriis. Eelmine selline toimus kahe aasta eest ja tänavu kevadel otsustas Euroopa ülemkohus, et Itaalia on rikkunud ELi seadusi, sest pole suutnud regiooni prügist päästa.


Kahe aasta eest rahva prügist vabastajaks hakanud Silvio Berlusconi noppis valimisvõidu ja on nüüd peaminister, kuid Napoli probleemid püsivad lahendamata. Üheks põhjuseks peetakse ka maffiat, mille vastu valimiskampaaniast üksi ei piisa.

Et Võru-suuruse Terzigno elanikud ei taha Riia-suuruse Napoli prügi enda aia taha, on täiesti mõistetav. Ametlike kavade järgi ladestataks sinna pikapeale kogu 5,8-miljonilise elanikkonnaga regiooni prügi ja tegemist oleks Euroopa suurima prügilaga, kuid see pole ala, kus ihaldataks piirkonnale rekorditega kuulsust koguda. Väidetavalt leiavad Itaalia võimud alternatiivi, kuid ilmselt on see vaid ajutine ning prügikriis kordub taas.

Et lahendust, mis oleks püsiv ega näeks ette ühe väikelinna matmist teiste prügi alla, kuigi innukalt ei otsita, näitab ka Itaalia tsiviilkaitsejuhi Guido Bertolaso süüdistus ELi aadressil, et viimane peaks hinnangute asemel hoopis abikäe ulatama. Kuidas ja miks peaks EL Itaalias prügi koristama, kui ülejäänud liikmesriigid saavad oma rämpsuga ise hakkama, jääb muidugi samasuguseks mõistatuseks nagu Itaalia eelarvedistsipliin ning pikk ja edutu võitlus maffia vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles