Postimees 1933. aastal: kelm tüssas üliõpilasi

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahwuswaheline skandaal üliõpilasekskursiooniga. Soome-Eesti-Läti-Leedu üliõpilaste ekskursioon mahajäetuna ja rahata Itaalias. Omnibuste korraldaja raiskas ekskursantide raha ära ja «kaotas» omnibused.

Helsingist. Augustikuu keskel Soome-Eesti-Läti-Leedu üliõpilased, kokku 71 isikut, wõtsid kolmel Soome omnibusel ette ekskursiooni wälismaile. Ekskursiooni lähtepunktiks oli Tallinn. Ekskursiooni juhiks määrati Boris Kasantsew, Soomest.

Juba reisi alul Kasantsewi tegewus äratas rahulolematust, sest ta kulutas tema kätte usaldatud reisirahadest osa oma isiklikkudeks otstarweteks. Kui ekskursioon Rooma saabus, kadunud Kasantsew kogu ekskursantide rahade ja kolme omnibusega, jättes oma kaaslased täiesti ilma rahata maha.

Kuuldawasti on Kasantsew nüüd jõudnud Innsbrucki, kuid ilma rahata. Soome lehed nimetawad selle asja rahwuswaheliseks skandaaliks.

Ekskursioon teostus Soome kahel luksusomnibusel, millised koos Soome osawõtjatega sõitsid laewal Tallinna. Kolmandaks sõidukiks oli sõiduauto. Ekskursioon algas Tallinnast reisi 14. augustil. Sõideti üle Wiljandi otse Eesti-Läti piirile ja sealt edasi Riiga. Eestlasi wõttis ekskursioonist osa 10, neist suurem osa wilistlasi, kuna majanduslikkudel põhjustel üliõpilasi wähe kaasa läks, sest sõidukulud olid 4500 soome marka.

Nagu näib telegrammist, on ekskursiooni tabanud ootamatu ja skandaalne fiasko. Kuidas ekskursandid ilma rahadeta Itaalia pealinnast koju tagasi pääsewad, selgub muidugi hiljem. 02.09.1933

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles